Roladki z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

120 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich usmaż na patelni grillowej.

Roladki z bakłażana  - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj. Podsmaż z mięsem mielonym przez około 8 minut.

Roladki z bakłażana  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem, Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż zgęstnieje.

Roladki z bakłażana  - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz wymieszaj z połową startego sera i odstaw, aby lekko ostygł i zgęstniał.

Roladki z bakłażana  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nakładaj na plastry bakłażana i zwijaj je w ruloniki. Możesz dodatkowo spiąć każdy z nich wykałaczką. Gotowe ruloniki układaj w naczyniu żaroodpornym.

Roladki z bakłażana  - Krok 5

Krok 6

Całość posyp pozostałym serem i piecz przez 15 minut w 180 °C. Potrawa doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno jako zakąska.

Roladki z bakłażana  - Krok 6
25

Opinie o przepisie

  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj, 16.07.2014

    Ciekawy przepis. Zawsze chciałam coś przygotować z bakłażanem, ale nie wiedziałam jak i co. Spróbuję tym razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Misterek

    Jaroslaw Misterek, 16.07.2014

    podaj adres, już pędzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Majewska

    Marta Majewska, 16.07.2014

    Palce lizać super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Rejman

    Jolanta Rejman, 16.07.2014

    Ja już zrobiłam...pychotka;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Boguszewicz

    Kasia Boguszewicz, 16.07.2014

    musze sprubowac fajny pomysl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zloto Wlosa

    Zloto Wlosa, 15.07.2014

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Korczak-Wróblewska

    Basia Korczak-Wróblewska, 15.07.2014

    zamiast żółtego daję mozarellę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek, 15.07.2014

    Mniam,mniam......poproszę taką roladkę.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kurc

    Sylwia Kurc, 15.07.2014

    jakoś mi Gruzją zapachniało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Królak

    Joanna Królak, 15.07.2014

    uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska, 15.07.2014

    Rolada z cukini -dobre smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ursula Nowicki

    Ursula Nowicki, 15.07.2014

    Ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusławski Paweł

    Bogusławski Paweł, 15.07.2014

    Cukinia + farsz + grill lub piekarnik = super jedzonko :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sima

    Bożena Sima, 15.07.2014

    a ja nie czekam wole cos innego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Miszczak

    Marzena Miszczak, 15.07.2014

    Ja też zrobiłam zapiekane z cukinii...pychotka.... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kania

    Sylwia Kania, 15.07.2014

    po co ten fix? nie lepiej świeże zioła?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Szumińska

    Grażyna Szumińska, 15.07.2014

    MUSI smakować dobrze wygląda ....)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czech

    Anna Czech, 15.07.2014

    U mnie podobna właśnie piecze się w piekarniku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jagoda Kuligowska

    Kamila Jagoda Kuligowska, 15.07.2014

    koniecznie trzeba zdjąc skórkę, albo jej nie jeść, grozi uduszeniem;/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Łechtańska

    Urszula Łechtańska, 15.07.2014

    Pysznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Willmann

    Agata Willmann, 15.07.2014

    Robilam i smakuje niezle, polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.07.2014

    Marzena Jankowska, ojtam ojtam, to przecież zapiekanka z bakłażana ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Maniek Wiśniewski

    Mariusz Maniek Wiśniewski, 15.07.2014

    Uwielbiam zapiekanki!!! A ty Madziu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Marza

    Marzena Marza, 15.07.2014

    Pyszne ,ale piec kilo extra po takim daniu :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania, 15.07.2014

    COS PYSZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z bakłażana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej