Czy pasztet można mrozić? Jak go rozmrozić?
Pomimo tego, że pasztet nie jest potrawą trudną w przygotowaniu, jego zrobienie jest nieco czasochłonne. Z tego powodu wiele osób zadaje sobie pytanie: czy można mrozić pasztet domowy, by mieć ten przysmak zawsze pod ręką bez konieczności zamykania się w kuchni na długie godziny? Okazuje się, że tak! Podczas mrożenia pasztetu trzeba jednak trzymać się kilku zasad, dzięki którym zachowa nie tylko świeżość, ale i wyśmienity smak.
Dlaczego warto mrozić pasztet?
To przede wszystkim duża oszczędność czasu. Jak już zostało wspomniane, na przyrządzenie dobrego pasztetu wygospodarować trzeba nieco więcej niż pół godziny, więc zrobienie zapasów w zamrażarce usprawni planowanie codziennych posiłków.
Nad tym, czy pasztet można mrozić, zastanawia się wiele osób podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Niestety, są to okazje, kiedy najczęściej dochodzi do marnowania dużych ilości żywności. Wstawienie pasztetu do zamrażarki pomoże uporać się z tym problemem.
Jak zamrozić pasztet?
Jeśli przygotowujemy go od podstaw we własnej kuchni, mrożenie warto zaplanować od razu. Im świeższy produkt wstawimy do zamrażarki, tym lepiej zniesie długie przechowywanie. Należy jednak odczekać do momentu, aż całkowicie wystygnie po wyjęciu z rozgrzanego piekarnika.
Czy można mrozić pasztet w całości? Jak najbardziej! Niektórzy szefowie kuchni umieszczają go w zamrażarce w tej samej aluminiowej foremce, w której był pieczony. Warto jednak wziąć pod uwagę pokrojenie go na mniejsze porcje, by wyciągać z zamrażalnika taką ilość, jaką jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Zapakujmy go w woreczki strunowe przeznaczone do mrożenia, starając się usunąć nadmiar powietrza.
Mrożenie pasztetu – o czym jeszcze trzeba pamiętać?
Każde opakowanie pasztetu należy opisać datą. Jak długo można mrozić pasztet? Wiele zależy od tego, jaki rodzaj mięsa został wykorzystany. Pamiętajmy, że zamrozić można również wegetariański pasztet z warzyw! Zaleca się jednak przyjąć ogólną zasadę, że pasztet zachowa pełnię swoich walorów przez dwa miesiące.
Jak rozmrozić pasztet?
Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Nie zaleca się przyspieszać rozmrażania w mikrofalówce czy w piekarniku. Wpływa to negatywnie zarówno na smak, jak i konsystencję dania. By rozmrozić pasztet, przełóżmy go do głębokiego talerza i wstawmy do lodówki. Będzie gotowy do zjedzenia po upływie mniej więcej dwunastu godzin.
Upiecz sobie niezły pasztet!
Warto znać tajniki mrożenia tego pysznego dania, ale podejrzewamy, że w przypadku pasztetu w grzybowym mundurku nie będą one przydatne. Oto rarytas, który znika z półmisków w mgnieniu oka! Podobnie sprawy się mają w przypadku pasztetu domowego, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego wielbiciela tradycyjnych potraw. Nie zapomnij również o pasztecie z wątróbki oraz o wyjątkowo wykwintnym pasztecie z żurawiną i rozmarynem.
W swoich kulinarnych podbojach weź pod uwagę też pasztet z fasoli, czyli prosty w przygotowaniu przysmak wegetariański. Co dalej? Apetyczny pasztet z selera czy może pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini? Tych receptur nie można przegapić!
Komentarze (0)