Golonka po bawarsku: przepis w piwie, z warzywami | Przepisy.pl pixel

Golonka po bawarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

197

1233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 sztuka

3 ziarna

3 sztuki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i ponacinaj. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr oraz czosnkiem. Odstaw, na co najmniej 2 godziny.

Golonka po bawarsku  - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj cebule. Do garnka zetrzyj warzywa, dodaj cebule, całość zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Obgotuj w takim wywarze golonki przez 30 minut.

Golonka po bawarsku  - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż mięso do brytfanki, podlej wywarem wyławiając większość warzyw i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Golonka po bawarsku  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie polej golonki piwem i piecz jeszcze prze godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia, do momentu, kiedy mięso zrobi się rumiane. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub kluskami.

Golonka po bawarsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

13

Opinie o przepisie

  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 25.03.2017

    Witam, Pyszna po raz drugi robię według tego przepisu. Będzie na jutrzejszy mecz z Czarnogórą. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 31.12.2016

    NIE TYLKO WYGLĄDA ALE I SMAKUJE. PIERWSZA MOJA TAKA DOBRA MI WYSZŁA POZDRAWIAM. SUPER PROSTY PRZEPIS. P.S. NIE DODAŁEM PRZYPRAWY KNORR I NIE CZEKAŁEM 2 GODZIN. RESZTĘ ZROBIŁEM JAK W PRZEPISIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Po 3 kroku wglada znakomicie i już smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Szczęśliwego N.Roku - własnie na piecyku podgotowuje się moja 1 G/B - wprowadziłem parę swoich zmian jak się sprawdzi dodam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 24.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 16.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Banach

    Robert Banach , 15.11.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 02.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 02.11.2016

    Żygoł byda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymczak

    Aleksandra Szymczak , 02.11.2016

    Zjadła bym taką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dąbrowski

    Krzysztof Dąbrowski , 20.06.2016

    W sam raz na jutrzejszy mecz z Ukrainą :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hard

    Rafał Hard , 14.03.2016

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Glura

    Rafal Glura , 01.06.2015

    B.smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka po bawarsku Golonka po bawarsku

Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole, czyli golonka po bawarsku. Nic dodać, nic ująć! Oto sprawdzony sposób na przygotowanie golonki w piwie po bawarsku we własnej kuchni. Już nie musisz robić rezerwacji w restauracji, by cieszyć się jego wszystkimi walorami. Przepis na golonkę po bawarsku miej pod ręką zawsze wtedy, gdy zależy ci na podaniu naprawdę apetycznej potrawy.

Dla kogo? Golonka pieczona po bawarsku to idealnie danie główne dla wszystkich amatorów mięsnych biesiad. Można zachwycać się kotletem schabowym czy grillowanymi żeberkami, ale to właśnie golonka w piwie po bawarsku sprawi, że oniemiejesz z zachwytu.

Na jaką okazję? Jak zrobić golonkę po bawarsku? Szacujemy, że na przygotowanie golonki po bawarsku z warzywami będziesz potrzebować około 90 minut. Nie oznacza to jednak, że trzeba nieustannie z wytężoną uwagą doglądać mięsa. Większość tego czasu zajmuje pieczenie, podczas którego możesz zająć się np. przyrządzeniem deseru albo rozmową z gośćmi, których zaprosisz na degustację golonki po bawarsku.

Czy wiesz, że? Golonka w piwie po bawarsku to, rzecz jasna, przysmak szczególnie lubiany w Niemczech. Innym popularnym w tym kraju sposobem serwowania mięsa jest golonka po berlińsku – peklowana, a następnie gotowana.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na golonkę po bawarsku bardzo dobrze pasuje zasmażana kapusta. Warto podawać ją również z chrzanem.