Golonka po bawarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

1090 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2712 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 sztuka

3 ziarna

3 sztuki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i ponacinaj. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr oraz czosnkiem. Odstaw, na co najmniej 2 godziny.

Golonka po bawarsku  - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj cebule. Do garnka zetrzyj warzywa, dodaj cebule, całość zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Obgotuj w takim wywarze golonki przez 30 minut.

Golonka po bawarsku  - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż mięso do brytfanki, podlej wywarem wyławiając większość warzyw i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Golonka po bawarsku  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie polej golonki piwem i piecz jeszcze prze godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia, do momentu, kiedy mięso zrobi się rumiane. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub kluskami.

Golonka po bawarsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

13

Opinie o przepisie

  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 25.03.2017

    Witam, Pyszna po raz drugi robię według tego przepisu. Będzie na jutrzejszy mecz z Czarnogórą. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 31.12.2016

    NIE TYLKO WYGLĄDA ALE I SMAKUJE. PIERWSZA MOJA TAKA DOBRA MI WYSZŁA POZDRAWIAM. SUPER PROSTY PRZEPIS. P.S. NIE DODAŁEM PRZYPRAWY KNORR I NIE CZEKAŁEM 2 GODZIN. RESZTĘ ZROBIŁEM JAK W PRZEPISIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Po 3 kroku wglada znakomicie i już smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Szczęśliwego N.Roku - własnie na piecyku podgotowuje się moja 1 G/B - wprowadziłem parę swoich zmian jak się sprawdzi dodam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 24.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 16.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Banach

    Robert Banach , 15.11.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 02.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 02.11.2016

    Żygoł byda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymczak

    Aleksandra Szymczak , 02.11.2016

    Zjadła bym taką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dąbrowski

    Krzysztof Dąbrowski , 20.06.2016

    W sam raz na jutrzejszy mecz z Ukrainą :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hard

    Rafał Hard , 14.03.2016

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Glura

    Rafal Glura , 01.06.2015

    B.smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka czosnkowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka po bawarsku Golonka po bawarsku

Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po bawarsku.