Golonka po bawarsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Golonka po bawarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

1095 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2740 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4066 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 sztuka

3 ziarna

3 sztuki

6 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i ponacinaj. Natrzyj dokładnie przyprawą Knorr oraz czosnkiem. Odstaw, na co najmniej 2 godziny.

Golonka po bawarsku  - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj cebule. Do garnka zetrzyj warzywa, dodaj cebule, całość zalej 2 litrami wody. Dodaj przyprawy. Obgotuj w takim wywarze golonki przez 30 minut.

Golonka po bawarsku  - Krok 2

Krok 3

Następnie przełóż mięso do brytfanki, podlej wywarem wyławiając większość warzyw i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Golonka po bawarsku  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie polej golonki piwem i piecz jeszcze prze godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia, do momentu, kiedy mięso zrobi się rumiane. Podawaj z chlebem, ziemniakami lub kluskami.

Golonka po bawarsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

13

Opinie o przepisie

  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 25.03.2017

    Witam, Pyszna po raz drugi robię według tego przepisu. Będzie na jutrzejszy mecz z Czarnogórą. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Nowicki

    Jan Nowicki , 31.12.2016

    NIE TYLKO WYGLĄDA ALE I SMAKUJE. PIERWSZA MOJA TAKA DOBRA MI WYSZŁA POZDRAWIAM. SUPER PROSTY PRZEPIS. P.S. NIE DODAŁEM PRZYPRAWY KNORR I NIE CZEKAŁEM 2 GODZIN. RESZTĘ ZROBIŁEM JAK W PRZEPISIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Po 3 kroku wglada znakomicie i już smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jędrek Wojewoda

    Jędrek Wojewoda , 30.12.2016

    Szczęśliwego N.Roku - własnie na piecyku podgotowuje się moja 1 G/B - wprowadziłem parę swoich zmian jak się sprawdzi dodam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 24.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 16.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Banach

    Robert Banach , 15.11.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 02.11.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maria Kopia

    Maja Maria Kopia , 02.11.2016

    Żygoł byda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymczak

    Aleksandra Szymczak , 02.11.2016

    Zjadła bym taką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Dąbrowski

    Krzysztof Dąbrowski , 20.06.2016

    W sam raz na jutrzejszy mecz z Ukrainą :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Hard

    Rafał Hard , 14.03.2016

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Glura

    Rafal Glura , 01.06.2015

    B.smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka po bawarsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka czosnkowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka po bawarsku Golonka po bawarsku

Wyśmienite miękkie mięso z warzywami duszone do perfekcji w aromatycznym rosole czyli golonka po bawarsku.