Pasztet z suszonymi pomidorami
na Boże Narodzenie lub Wielkanoc

- Krok 1W garnku na maśle podduś pokrojone w małe kawałki szalotkę i pora.
- Krok 2Mięso z podgardla i golonki pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a następnie w malakserze zmiksuj razem z podsmażonymi warzywami. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, szałwią, czosnkiem, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, ketchupem oraz Delikatem do smaku. Do farszu dodaj suszone pomidory i pokruszone pistacje.
- Krok 3Boczek pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi foremkę tak, aby można je było założyć na wierzch mięsa.
- Krok 4Część farszu włóż do foremki. Na środku umieść polędwiczkę wieprzową, całość przykryj kolejną warstwą farszu. Farsz z wierzchu przykryj plastrami boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe.
- Krok 5Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 90 minut.

Do pasztetu możesz również dodać 100 g wątróbki drobiowej – stanie się bardziej wytrawny.

Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się wyrafinowanym smakiem i pięknie prezentuje na stole. Jego podstawowym składnikiem jest szlachetne wieprzowe mięso – podgardle, polędwiczka i golonka. Oprócz tego, w pasztecie znajdą się podduszone na tłuszczu białe części pora i szalotka. Wyrazisty smak i zapach nadadzą potrawie liczne przyprawy: posiekany świeży tymianek i szałwia, imbir w proszku, świeżo zmielona gałka muszkatołowa i ząbek czosnku. Dobrym dodatkiem są suszone pomidory oraz pokruszone pistacje o delikatnym, słodko-słonym posmaku. Pasztet wzbogaca wędzony boczek, którym wykłada się formę oraz zawija farsz. Na wierzchu ułóż liście laurowe, które podczas pieczenia uwolnią swój lekko gorzki smak. Pasztet można podawać zarówno na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, jak i na zimno. Serwuj go ze słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny, która idealnie pasuje do mięs. Koniecznie wypróbuj ten przepis na wykwintne, mięsne danie. Życzymy smacznego.