Pasztet z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z suszonymi pomidorami

na Boże Narodzenie lub Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

20 gramów

0.25 łyżki

0.5 łyżki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 listków

1 łyżka

300 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na maśle podduś pokrojone w małe kawałki szalotkę i pora.

Pasztet z suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Mięso z podgardla i golonki pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a następnie w malakserze zmiksuj razem z podsmażonymi warzywami. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, szałwią, czosnkiem, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, ketchupem. Do farszu dodaj suszone pomidory i pokruszone pistacje.

Pasztet z suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi foremkę tak, aby można je było założyć na wierzch mięsa.

Pasztet z suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Część farszu włóż do foremki. Na środku umieść polędwiczkę wieprzową, całość przykryj kolejną warstwą farszu. Farsz z wierzchu przykryj plastrami boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe.

Pasztet z suszonymi pomidorami - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 90 minut.

Pasztet z suszonymi pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu możesz również dodać 100 g wątróbki drobiowej – stanie się bardziej wytrawny.

21

Opinie o przepisie

  • Diana Krysinski

    Diana Krysinski , 25.03.2016

    Pychotka. Polecam. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Józef Goldberg

    Kazimierz Józef Goldberg , 16.03.2016

    pyszota-polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gruby

    Teresa Gruby , 16.03.2016

    Niebo w gębie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chrzanowska

    Katarzyna Chrzanowska , 16.03.2016

    Jak ktoś zrobi to smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 16.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Szulakowski

    Wojtek Szulakowski , 16.03.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jerzy Kołodziej

    Elzbieta Jerzy Kołodziej , 16.03.2016

    spróbuję bo lubię pieczony boczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 16.03.2016

    Napewno pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alka Mlugowska

    Alka Mlugowska , 16.03.2016

    A potem kazesz ćwiczyć na basenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bresler

    Bogdan Bresler , 16.03.2016

    przepis na pasztet z konia i zająca:pół konia+pół zająca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Roguska

    Teresa Roguska , 16.03.2016

    Jest pyszny. Polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jorkstas

    Krystyna Jorkstas , 16.03.2016

    lLubię szykować na święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 16.03.2016

    Tak ale musi byc chudy boczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska , 16.03.2016

    Uwielbiam suszone pomidory ❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Blandyna Kiełczykowska

    Blandyna Kiełczykowska , 16.03.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kisiel

    Maria Kisiel , 16.03.2016

    nic tylko siedzieć w domu i gotować bez sensu a ugotować zalewaje i żyć dalej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Krawczyk

    Joanna Krawczyk , 16.03.2016

    ☺ Ale pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Jaworski

    Rafał Jaworski , 16.03.2016

    czesc agnieśiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Schuchmielski

    Dariusz Schuchmielski , 16.03.2016

    Jasne ze spróbuję tylko daj na stół. Hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.03.2016

    Ryszard, dziękujemy za uwagę, przekażemy to do działu technicznego. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Szymkiewicz

    Ryszard Szymkiewicz , 13.03.2016

    to zdjęcie chyba nie jest do tego dania , ale co tam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z suszonymi pomidoramiPasztet z suszonymi pomidorami

Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się wyrafinowanym smakiem i pięknie prezentuje na stole. Jego podstawowym składnikiem jest szlachetne wieprzowe mięso – podgardle, polędwiczka i golonka. Oprócz tego, w pasztecie znajdą się podduszone na tłuszczu białe części pora i szalotka. Wyrazisty smak i zapach nadadzą potrawie liczne przyprawy: posiekany świeży tymianek i szałwia, imbir w proszku, świeżo zmielona gałka muszkatołowa i ząbek czosnku. Dobrym dodatkiem są suszone pomidory oraz pokruszone pistacje o delikatnym, słodko-słonym posmaku. Pasztet wzbogaca wędzony boczek, którym wykłada się formę oraz zawija farsz. Na wierzchu ułóż liście laurowe, które podczas pieczenia uwolnią swój lekko gorzki smak. Pasztet można podawać zarówno na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, jak i na zimno. Serwuj go ze słodko-kwaśną konfiturą z żurawiny, która idealnie pasuje do mięs. Koniecznie wypróbuj ten przepis na wykwintne, mięsne danie. Życzymy smacznego.