Pasztet jesienny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet jesienny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

null

300 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

2

1 pęczek

1 sztuka

300 gramów

100 gramów

200 gramów

500 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na oliwie, włóż do garnka, dodaj listek laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i dodaj kostki Knorr. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.

Krok 2

Dodaj obraną włoszczyznę. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj boczek.

Krok 3

Ugotowane mięsa wyjmij łyżką cedzakową, ostudź. Do rondla włóż pokrojoną w plastry wątrobę, zalej wrzącym wywarem i gotuj 5 minut.

Krok 4

Oczyszczone grzyby sparz we wrzątku, zostaw w wodzie na 10 minut. Dokładnie odsącz na sicie. W grzybowym wywarze namocz kajzerkę.

Krok 5

Zmiel dwukrotnie ugotowane mięso, wątrobę, boczek, marchewkę i odciśniętą kajzerkę. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową.

Krok 6

Przygotuj podłużną formę do pieczenia. Słoninę pokrój w cienkie paseczki i połóż ją na dnie formy tworząc z niej kratkę, wlej 1/2 masy mięsnej, na niej poukładaj obtoczone w mące grzyby, wlej pozostałą część masy. Przykryj folią. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet jesienny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej