
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
null
300 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
2
1 pęczek
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
200 gramów
500 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na oliwie, włóż do garnka, dodaj listek laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i dodaj kostki Knorr. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
Krok 2
Dodaj obraną włoszczyznę. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj boczek.
Krok 3
Ugotowane mięsa wyjmij łyżką cedzakową, ostudź. Do rondla włóż pokrojoną w plastry wątrobę, zalej wrzącym wywarem i gotuj 5 minut.
Krok 4
Oczyszczone grzyby sparz we wrzątku, zostaw w wodzie na 10 minut. Dokładnie odsącz na sicie. W grzybowym wywarze namocz kajzerkę.
Krok 5
Zmiel dwukrotnie ugotowane mięso, wątrobę, boczek, marchewkę i odciśniętą kajzerkę. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 6
Przygotuj podłużną formę do pieczenia. Słoninę pokrój w cienkie paseczki i połóż ją na dnie formy tworząc z niej kratkę, wlej 1/2 masy mięsnej, na niej poukładaj obtoczone w mące grzyby, wlej pozostałą część masy. Przykryj folią. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej