Składniki
3 sztuki
1 sztuka
null
300 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
2
1 pęczek
1 sztuka
300 gramów
100 gramów
200 gramów
500 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na oliwie, włóż do garnka, dodaj listek laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i dodaj kostki Knorr. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
Krok 2
Dodaj obraną włoszczyznę. Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj boczek.
Krok 3
Ugotowane mięsa wyjmij łyżką cedzakową, ostudź. Do rondla włóż pokrojoną w plastry wątrobę, zalej wrzącym wywarem i gotuj 5 minut.
Krok 4
Oczyszczone grzyby sparz we wrzątku, zostaw w wodzie na 10 minut. Dokładnie odsącz na sicie. W grzybowym wywarze namocz kajzerkę.
Krok 5
Zmiel dwukrotnie ugotowane mięso, wątrobę, boczek, marchewkę i odciśniętą kajzerkę. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 6
Przygotuj podłużną formę do pieczenia. Słoninę pokrój w cienkie paseczki i połóż ją na dnie formy tworząc z niej kratkę, wlej 1/2 masy mięsnej, na niej poukładaj obtoczone w mące grzyby, wlej pozostałą część masy. Przykryj folią. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej