
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
100 gramów
4 plastry
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w plastry. Rozdrobnione składniki podsmaż na oliwie. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Plastry cielęciny rozbij na cienkie płaty, posmaruj je jednostronnie musztardą i farszem grzybowym.
Krok 3
Całość ściśle zwiń i zwiąż bawełnianą nicią. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni.
Krok 4
Rumiane zalej czerwonym winem i przykryj, smaż 3 minuty.
Krok 5
Dolej bulion, odkryj pokrywkę i płomień ustaw na bardzo mocny. Po około 4 minutach roladki będą gotowe.
Krok 6
Sos zostaw na silnym ogniu do czasu, gdy odparuje połowa, po czym dodaj 2 łyżki stołowe musztardy, dokładnie wymieszaj i polej nim roladki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej