Roladki francuskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki francuskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

100 gramów

4 plastry

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w plastry. Rozdrobnione składniki podsmaż na oliwie. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Plastry cielęciny rozbij na cienkie płaty, posmaruj je jednostronnie musztardą i farszem grzybowym.

Krok 3

Całość ściśle zwiń i zwiąż bawełnianą nicią. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni.

Krok 4

Rumiane zalej czerwonym winem i przykryj, smaż 3 minuty.

Krok 5

Dolej bulion, odkryj pokrywkę i płomień ustaw na bardzo mocny. Po około 4 minutach roladki będą gotowe.

Krok 6

Sos zostaw na silnym ogniu do czasu, gdy odparuje połowa, po czym dodaj 2 łyżki stołowe musztardy, dokładnie wymieszaj i polej nim roladki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki francuskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Kanapka z jajkiem
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej