Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

0.5 sztuki

250 mililitrów

100 mililitrów

30 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.

Krok 2

Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.

Krok 3

Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.

Krok 4

Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Francuska sałatka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowymCielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku, soczyste, a za sprawą odpowiednio dobranych dodatków również aromatyczne. Od czego zacząć? Na początek cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie, a pod koniec dosyp pieczarki podzielone na duże plastry. Mieszankę zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu jego odparowania. Żeby zagęścić sos, wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, z kolei pokrojone na filety mięso posyp aromatyczną przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. W tym czasie rozgrzej patelnię wyłożoną pergaminem. Kotlety smaż do momentu uzyskania ich złocistego koloru. Jak serwować gotowe kotleciki? Ułóż je na dużym talerzu i polej obficie sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z kalafiora oraz surówka ze świeżych sezonowych warzyw. Przygotuj z nami to danie i przekonaj się, jak łatwo da się przyrządzić smaczny obiad.