Bitki cielęce w sosie pieczarkowym - kotlety: przepis | Przepisy.pl pixel

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

0.5 sztuki

250 mililitrów

100 mililitrów

30 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.

Krok 2

Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.

Krok 3

Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.

Krok 4

Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowymCielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku, soczyste, a za sprawą odpowiednio dobranych dodatków również aromatyczne. Od czego zacząć? Na początek cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie, a pod koniec dosyp pieczarki podzielone na duże plastry. Mieszankę zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu jego odparowania. Żeby zagęścić sos, wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, z kolei pokrojone na filety mięso posyp aromatyczną przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. W tym czasie rozgrzej patelnię wyłożoną pergaminem. Kotlety smaż do momentu uzyskania ich złocistego koloru. Jak serwować gotowe kotleciki? Ułóż je na dużym talerzu i polej obficie sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z kalafiora oraz surówka ze świeżych sezonowych warzyw. Przygotuj z nami to danie i przekonaj się, jak łatwo da się przyrządzić smaczny obiad.