Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym
łatwe
163 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
10 sztuk
0.5 sztuki
250 mililitrów
100 mililitrów
30 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.
Krok 2
Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.
Krok 3
Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.
Krok 4
Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku, soczyste, a za sprawą odpowiednio dobranych dodatków również aromatyczne. Od czego zacząć? Na początek cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie, a pod koniec dosyp pieczarki podzielone na duże plastry. Mieszankę zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu jego odparowania. Żeby zagęścić sos, wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, z kolei pokrojone na filety mięso posyp aromatyczną przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. W tym czasie rozgrzej patelnię wyłożoną pergaminem. Kotlety smaż do momentu uzyskania ich złocistego koloru. Jak serwować gotowe kotleciki? Ułóż je na dużym talerzu i polej obficie sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z kalafiora oraz surówka ze świeżych sezonowych warzyw. Przygotuj z nami to danie i przekonaj się, jak łatwo da się przyrządzić smaczny obiad.