Bitki cielęce w sosie pieczarkowym - kotlety: przepis | Przepisy.pl pixel

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

0.5 sztuki

250 mililitrów

100 mililitrów

30 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż w rondlu na oliwie. Pieczarki pokrój w grube plastry i wsyp do cebuli.

Krok 2

Przesmażone grzyby z cebulą zalej winem i odparuj. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut. Dopraw do smaku.

Krok 3

Kotlety posyp przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilka minut.

Krok 4

Patelnię wyłóż pergaminem i nagrzej. Zamarynowane kotlety ułóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe podawaj z sosem, chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowymCielęce kotleciki z sosem pieczarkowym

Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku, soczyste, a za sprawą odpowiednio dobranych dodatków również aromatyczne. Od czego zacząć? Na początek cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż na rozgrzanej oliwie, a pod koniec dosyp pieczarki podzielone na duże plastry. Mieszankę zalej białym wytrawnym winem i duś do momentu jego odparowania. Żeby zagęścić sos, wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, z kolei pokrojone na filety mięso posyp aromatyczną przyprawą Knorr, posiekanym rozmarynem i skrop oliwą. Odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. W tym czasie rozgrzej patelnię wyłożoną pergaminem. Kotlety smaż do momentu uzyskania ich złocistego koloru. Jak serwować gotowe kotleciki? Ułóż je na dużym talerzu i polej obficie sosem. Jako dodatek sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z kalafiora oraz surówka ze świeżych sezonowych warzyw. Przygotuj z nami to danie i przekonaj się, jak łatwo da się przyrządzić smaczny obiad.