Casserole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Casserole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

8 plastrów

8 sztuk

200 gramów

1 litr

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów, podobnie boczek. Szalotki i czosnek przekrój na pół. Od fasolek odetnij końcówki i jeśli są bardzo długie również przekrój na pół.

Casserole - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotki, czosnek oraz boczek.

Casserole - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mięso i smaż, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Po usmażeniu przełóż zawartość patelni do miski.

Casserole - Krok 3

Krok 4

Dodaj bulion, fasolki, gałązki tymianku oraz Przyprawę do karkówki Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Casserole - Krok 4

Krok 5

Torebkę do pieczenia dołączoną do opakowania Knorr umieść w naczyniu żaroodpornym. Na dno torebki wysyp surowy ryż.

Casserole - Krok 5

Krok 6

Następnie zalej ryż wcześniej przygotowanym płynem z mięsem. Torebkę szczelnie zamknij, ale nie mieszaj ze sobą wszystkich składników. Ryż powinien pozostać na dnie. Potrawę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Casserole - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CasseroleCasserole

Casserole to rodzaj zapiekanki, która może składać się z różnych dodatków: mięs, owoców morza, makaronów oraz ziemniaków. Od klasycznych zapiekanek różni ją brak sosów i żółtego sera, a także to, że często piecze się ją w bulionie. Nasza propozycja to casserole z mięsem z łopatki wieprzowej, boczku, ryżu oraz fasolki szparagowej. Zacznij od podsmażenia boczku z czosnkiem i szalotką, żeby dobrze przeniknęły się ich aromaty, a następnie dodaj kawałki łopatki i usmaż. Przełóż do miski razem z fasolką szparagową i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. W żaroodpornym naczyniu umieść specjalną torebkę i wsyp do niej ryż parboiled, czyli poddany wcześniejszej obróbce. Możesz także użyć zwykłego ryżu białego, ale parboiled posiada bardziej wyrazisty smak, który pasuje do czerwonych mięs. Na koniec zalej go bulionem i pozostałymi składnikami, zamknij woreczek i upiecz. Gotowe casserole z mięsem i ryżem serwuj na obiad, najlepiej z dodatkiem prostej sałaty z pomidorami albo z chrupkim pieczywem. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to danie.