Casserole przepis – Zobacz na przepisy.pl

Casserole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

8 plastrów

8 sztuk

200 gramów

1 litr

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów, podobnie boczek. Szalotki i czosnek przekrój na pół. Od fasolek odetnij końcówki i jeśli są bardzo długie również przekrój na pół.

Casserole - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotki, czosnek oraz boczek.

Casserole - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mięso i smaż, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Po usmażeniu przełóż zawartość patelni do miski.

Casserole - Krok 3

Krok 4

Dodaj bulion, fasolki, gałązki tymianku oraz Przyprawę do karkówki Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Casserole - Krok 4

Krok 5

Torebkę do pieczenia dołączoną do opakowania Knorr umieść w naczyniu żaroodpornym. Na dno torebki wysyp surowy ryż.

Casserole - Krok 5

Krok 6

Następnie zalej ryż wcześniej przygotowanym płynem z mięsem. Torebkę szczelnie zamknij, ale nie mieszaj ze sobą wszystkich składników. Ryż powinien pozostać na dnie. Potrawę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Casserole - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CasseroleCasserole

Casserole to rodzaj zapiekanki, która może składać się z różnych dodatków: mięs, owoców morza, makaronów oraz ziemniaków. Od klasycznych zapiekanek różni ją brak sosów i żółtego sera, a także to, że często piecze się ją w bulionie. Nasza propozycja to casserole z mięsem z łopatki wieprzowej, boczku, ryżu oraz fasolki szparagowej. Zacznij od podsmażenia boczku z czosnkiem i szalotką, żeby dobrze przeniknęły się ich aromaty, a następnie dodaj kawałki łopatki i usmaż. Przełóż do miski razem z fasolką szparagową i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. W żaroodpornym naczyniu umieść specjalną torebkę i wsyp do niej ryż parboiled, czyli poddany wcześniejszej obróbce. Możesz także użyć zwykłego ryżu białego, ale parboiled posiada bardziej wyrazisty smak, który pasuje do czerwonych mięs. Na koniec zalej go bulionem i pozostałymi składnikami, zamknij woreczek i upiecz. Gotowe casserole z mięsem i ryżem serwuj na obiad, najlepiej z dodatkiem prostej sałaty z pomidorami albo z chrupkim pieczywem. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to danie.