Casserole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Casserole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

8 plastrów

8 sztuk

200 gramów

1 litr

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów, podobnie boczek. Szalotki i czosnek przekrój na pół. Od fasolek odetnij końcówki i jeśli są bardzo długie również przekrój na pół.

Casserole - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotki, czosnek oraz boczek.

Casserole - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mięso i smaż, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Po usmażeniu przełóż zawartość patelni do miski.

Casserole - Krok 3

Krok 4

Dodaj bulion, fasolki, gałązki tymianku oraz Przyprawę do karkówki Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Casserole - Krok 4

Krok 5

Torebkę do pieczenia dołączoną do opakowania Knorr umieść w naczyniu żaroodpornym. Na dno torebki wysyp surowy ryż.

Casserole - Krok 5

Krok 6

Następnie zalej ryż wcześniej przygotowanym płynem z mięsem. Torebkę szczelnie zamknij, ale nie mieszaj ze sobą wszystkich składników. Ryż powinien pozostać na dnie. Potrawę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Casserole - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Casserole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CasseroleCasserole

Casserole to rodzaj zapiekanki, która może składać się z różnych dodatków: mięs, owoców morza, makaronów oraz ziemniaków. Od klasycznych zapiekanek różni ją brak sosów i żółtego sera, a także to, że często piecze się ją w bulionie. Nasza propozycja to casserole z mięsem z łopatki wieprzowej, boczku, ryżu oraz fasolki szparagowej. Zacznij od podsmażenia boczku z czosnkiem i szalotką, żeby dobrze przeniknęły się ich aromaty, a następnie dodaj kawałki łopatki i usmaż. Przełóż do miski razem z fasolką szparagową i zalej bulionem mięsnym lub warzywnym. W żaroodpornym naczyniu umieść specjalną torebkę i wsyp do niej ryż parboiled, czyli poddany wcześniejszej obróbce. Możesz także użyć zwykłego ryżu białego, ale parboiled posiada bardziej wyrazisty smak, który pasuje do czerwonych mięs. Na koniec zalej go bulionem i pozostałymi składnikami, zamknij woreczek i upiecz. Gotowe casserole z mięsem i ryżem serwuj na obiad, najlepiej z dodatkiem prostej sałaty z pomidorami albo z chrupkim pieczywem. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to danie.