Ryż z fasolą na pikantnie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z fasolą na pikantnie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kosteczkę i dusić razem z cebulą. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, rozkruszoną mini kostkę Czosnek. Po chwili wlać fasolę w sosie pomidorowym i wrzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Dusić, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką, pieprzem, fixem do dań meksykańskich. Posypać połową natki pietruszki. Zamieszać . Zdjąć z gazu i odstawić potrawę przykrytą na 15 minut (ryż wchłonie resztki płynu ).

Krok 2

Podawać posypane pozostałą natką pietruszki. Potrawa jest gęsta, konsystencja przypomina risotto lub paellę.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej