Ryż z fasolą na pikantnie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z fasolą na pikantnie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

400 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kosteczkę i dusić razem z cebulą. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Zalać wodą, dodać kostkę bulionową, rozkruszoną mini kostkę Czosnek. Po chwili wlać fasolę w sosie pomidorowym i wrzucić pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Dusić, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką, pieprzem, fixem do dań meksykańskich. Posypać połową natki pietruszki. Zamieszać . Zdjąć z gazu i odstawić potrawę przykrytą na 15 minut (ryż wchłonie resztki płynu ).

Krok 2

Podawać posypane pozostałą natką pietruszki. Potrawa jest gęsta, konsystencja przypomina risotto lub paellę.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z fasolą na pikantnie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej