Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj wodę (podwójną objętość ryżu), dodaj Kostki Rosołu z kury Knorr. Wsyp ryż i ugotuj go.

Krok 2

Ananasa obierz, usuń rdzeń, a miąższ pokrój w plastry. Cztery plastry przekrój na pół, a pozostałe pokrój w kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż plastry ananasa.

Krok 4

Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na pół, po czym usuń nasadę szypułki oraz pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.

Krok 5

Podsmaż pomidory na oliwie. Dodaj kostki ananasa i duś do momentu, gdy powstanie zawiesisty sos. Dopraw go do smaku cukrem, octem i odrobiną soli.

Krok 6

Odsączony ryż połącz z sosem pomidorowo-ananasowym. Podawaj z podsmażonym ananasem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z sosem ananasowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej