
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę (podwójną objętość ryżu), dodaj Kostki Rosołu z kury Knorr. Wsyp ryż i ugotuj go.
Krok 2
Ananasa obierz, usuń rdzeń, a miąższ pokrój w plastry. Cztery plastry przekrój na pół, a pozostałe pokrój w kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż plastry ananasa.
Krok 4
Pomidory sparz, usuń z nich skórkę, przekrój na pół, po czym usuń nasadę szypułki oraz pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
Krok 5
Podsmaż pomidory na oliwie. Dodaj kostki ananasa i duś do momentu, gdy powstanie zawiesisty sos. Dopraw go do smaku cukrem, octem i odrobiną soli.
Krok 6
Odsączony ryż połącz z sosem pomidorowo-ananasowym. Podawaj z podsmażonym ananasem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej

































