
Składniki
6 sztuk
100 gramów
0.5 sztuki
50 gramów
0.25 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
250 gramów
do dekoracji:
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki przekrawamy na pół.
Krok 2
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wsypujemy ryż. Dodajemy pietruszkę, cebulę oraz ser. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 3
Każdą połówkę papryki faszerujemy powstałym farszem.
Krok 4
Ciasto francuskie kroimy na cienkie 0,5 cm paski.
Krok 5
Każdą połówkę papryki obtaczamy paskami ciasta francuskiego. Zostawiamy miejsce na oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min do zarumienienia.
Krok 6
Po wyjęciu każdą paprykę dekorujemy oczami z masy cukrowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc warto podać je nieco inaczej. Tym razem wykorzystasz spiczastą paprykę ramiro, a dodatkowo każdą sztukę owiniesz ciastem francuskim. Efekt? Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że twoi goście takiej potrawy jeszcze nie widzieli. Zaskocz ich podczas imprezy!
Dla kogo?
Dla wielbicieli faszerowanych warzyw, którzy lubią próbować nowych rozwiązań w kuchni. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna, więc zafundujesz sobie prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Na jaką okazję?
Cóż może kryć się pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego? Wszyscy biesiadnicy ochoczo chwycą za widelce, by odkryć tę smakowitą niespodziankę. Danie możesz z powodzeniem serwować podczas proszonych kolacji oraz przyjęć – niezależnie od rodzaju uroczystości.
Czy wiesz, że?
Papryka ramiro cechuje się dużą soczystością oraz intrygującym słodkim smakiem. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zamienić papryki faszerowane w danie obiadowe, do farszu dodać możesz mięso mielone. Wolisz pozostać przy menu wegetariańskim? Do nadzienia wykorzystaj komosę ryżową lub kaszę bulgur oraz ulubione grzyby. Fantastycznie sprawdzą się kurki.