
Składniki
6 sztuk
100 gramów
0.5 sztuki
50 gramów
0.25 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
250 gramów
do dekoracji:
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, wysusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, uważając, by nie poprzecinać miąższu i skórki.

Krok 2
Do garnka wlej wodę, wsyp trochę soli, włóż woreczek z ryżem i gotuj dalej zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie drobno posiekaj natkę pietruszki. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 3
Do miski przesyp odcedzony ryż. Wrzuć pietruszkę, cebulę oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do każdej połówki papryki nakładaj farsz tak, by był niemal na równi z brzegami.

Krok 4
Gotowe ciasto francuskie pokrój na cienkie 0,5 cm paski.

Krok 5
Każdą nafaszerowaną połówkę papryki otaczaj ciastem, zostawiając miejsce na oczy. Warzywa przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz do zarumienienia (około 20 minut) w temperaturze 180°C.

Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika każdą paprykę udekoruj oczkami zrobionymi z masy cukrowej.


Dobra rada:
Jeśli masz ochotę na papryczki w wersji pikantnej, dodaj do farszu kawałek drobno siekanej chili. Do zrobienia oczek, zamiast masy cukrowej możesz użyć białego i czarnego lukru w pisakach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc na imprezę Halloweenową warto podać je w nieco inny, bardziej zaskakujący sposób. Tym razem wykorzystasz niewielkich rozmiarów paprykę ramiro, a dodatkowo każdą sztukę owiniesz ciastem francuskim. Rezultat? Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że twoi goście takiej potrawy jeszcze nie widzieli. Zaskocz ich podczas wspólnej zabawy!
Dla kogo?
Dla wielbicieli faszerowanych warzyw, którzy lubią próbować nowych rozwiązań w kuchni. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna, więc zafundujesz sobie i uczestnikom zabawy nie tylko pyszne danie, ale i prawdziwą ucztę dla pozostałych zmysłów.
Na jaką okazję?
Cóż może kryć się pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego? Wszyscy biesiadnicy ochoczo chwycą za widelce, by odkryć tę smakowitą niespodziankę. Danie możesz z powodzeniem serwować podczas proszonych kolacji oraz przyjęć – niezależnie od rodzaju uroczystości.
Czy wiesz, że?
Papryka ramiro cechuje się dużą soczystością oraz intrygującym słodkim smakiem. Ze względu na dosyć cienkie ścianki z niewielką ilością miąższu doskonale nadaje się do nadziewania oraz szybkiego zapiekania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz zamienić papryki faszerowane w danie obiadowe, do farszu dodać możesz mięso mielone lub pokrojony w niewielką kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Wolisz pozostać przy menu wegetariańskim? Do nadzienia wykorzystaj komosę ryżową lub kaszę bulgur oraz ulubione grzyby. Fantastycznie sprawdzą się również kurki. Jedno danie, a tyle możliwości!