Papryki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryki faszerowane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

0.25 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

250 gramów

do dekoracji:

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki przekrawamy na pół.

Papryki faszerowane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wsypujemy ryż. Dodajemy pietruszkę, cebulę oraz ser. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Papryki faszerowane - Krok 2

Krok 3

Każdą połówkę papryki faszerujemy powstałym farszem.

Papryki faszerowane - Krok 3

Krok 4

Ciasto francuskie kroimy na cienkie 0,5 cm paski.

Papryki faszerowane - Krok 4

Krok 5

Każdą połówkę papryki obtaczamy paskami ciasta francuskiego. Zostawiamy miejsce na oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min do zarumienienia.

Papryki faszerowane - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu każdą paprykę dekorujemy oczami z masy cukrowej.

Papryki faszerowane - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryki faszerowanePapryki faszerowane

Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc warto podać je nieco inaczej. Tym razem wykorzystasz spiczastą paprykę ramiro, a dodatkowo każdą sztukę owiniesz ciastem francuskim. Efekt? Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że twoi goście takiej potrawy jeszcze nie widzieli. Zaskocz ich podczas imprezy!

Dla kogo?

Dla wielbicieli faszerowanych warzyw, którzy lubią próbować nowych rozwiązań w kuchni. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna, więc zafundujesz sobie prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Cóż może kryć się pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego? Wszyscy biesiadnicy ochoczo chwycą za widelce, by odkryć tę smakowitą niespodziankę. Danie możesz z powodzeniem serwować podczas proszonych kolacji oraz przyjęć – niezależnie od rodzaju uroczystości.

Czy wiesz, że?

Papryka ramiro cechuje się dużą soczystością oraz intrygującym słodkim smakiem. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zamienić papryki faszerowane w danie obiadowe, do farszu dodać możesz mięso mielone. Wolisz pozostać przy menu wegetariańskim? Do nadzienia wykorzystaj komosę ryżową lub kaszę bulgur oraz ulubione grzyby. Fantastycznie sprawdzą się kurki.