Papryki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryki faszerowane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

0.25 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

250 gramów

do dekoracji:

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, wysusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, uważając, by nie poprzecinać miąższu i skórki.

Papryki faszerowane - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej wodę, wsyp trochę soli, włóż woreczek z ryżem i gotuj dalej zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie drobno posiekaj natkę pietruszki. Cebulę pokrój w niewielką kostkę. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Papryki faszerowane - Krok 2

Krok 3

Do miski przesyp odcedzony ryż. Wrzuć pietruszkę, cebulę oraz ser. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do każdej połówki papryki nakładaj farsz tak, by był niemal na równi z brzegami.

Papryki faszerowane - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto francuskie pokrój na cienkie 0,5 cm paski.

Papryki faszerowane - Krok 4

Krok 5

Każdą nafaszerowaną połówkę papryki otaczaj ciastem, zostawiając miejsce na oczy. Warzywa przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego i piecz do zarumienienia (około 20 minut) w temperaturze 180°C.

Papryki faszerowane - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika każdą paprykę udekoruj oczkami zrobionymi z masy cukrowej.

Papryki faszerowane - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz ochotę na papryczki w wersji pikantnej, dodaj do farszu kawałek drobno siekanej chili. Do zrobienia oczek, zamiast masy cukrowej możesz użyć białego i czarnego lukru w pisakach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryki faszerowanePapryki faszerowane

Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc na imprezę Halloweenową warto podać je w nieco inny, bardziej zaskakujący sposób. Tym razem wykorzystasz niewielkich rozmiarów paprykę ramiro, a dodatkowo każdą sztukę owiniesz ciastem francuskim. Rezultat? Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że twoi goście takiej potrawy jeszcze nie widzieli. Zaskocz ich podczas wspólnej zabawy!

Dla kogo?

Dla wielbicieli faszerowanych warzyw, którzy lubią próbować nowych rozwiązań w kuchni. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna, więc zafundujesz sobie i uczestnikom zabawy nie tylko pyszne danie, ale i prawdziwą ucztę dla pozostałych zmysłów.

Na jaką okazję?

Cóż może kryć się pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego? Wszyscy biesiadnicy ochoczo chwycą za widelce, by odkryć tę smakowitą niespodziankę. Danie możesz z powodzeniem serwować podczas proszonych kolacji oraz przyjęć – niezależnie od rodzaju uroczystości.

Czy wiesz, że?

Papryka ramiro cechuje się dużą soczystością oraz intrygującym słodkim smakiem. Ze względu na dosyć cienkie ścianki z niewielką ilością miąższu doskonale nadaje się do nadziewania oraz szybkiego zapiekania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zamienić papryki faszerowane w danie obiadowe, do farszu dodać możesz mięso mielone lub pokrojony w niewielką kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Wolisz pozostać przy menu wegetariańskim? Do nadzienia wykorzystaj komosę ryżową lub kaszę bulgur oraz ulubione grzyby. Fantastycznie sprawdzą się również kurki. Jedno danie, a tyle możliwości!