Papryki faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryki faszerowane

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

100 gramów

0.5 sztuki

50 gramów

0.25 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

250 gramów

do dekoracji:

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki przekrawamy na pół.

Papryki faszerowane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wsypujemy ryż. Dodajemy pietruszkę, cebulę oraz ser. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Papryki faszerowane - Krok 2

Krok 3

Każdą połówkę papryki faszerujemy powstałym farszem.

Papryki faszerowane - Krok 3

Krok 4

Ciasto francuskie kroimy na cienkie 0,5 cm paski.

Papryki faszerowane - Krok 4

Krok 5

Każdą połówkę papryki obtaczamy paskami ciasta francuskiego. Zostawiamy miejsce na oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min do zarumienienia.

Papryki faszerowane - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu każdą paprykę dekorujemy oczami z masy cukrowej.

Papryki faszerowane - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryki faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryki faszerowanePapryki faszerowane

Papryki faszerowane to danie bardzo dobrze znane w polskiej kuchni, więc warto podać je nieco inaczej. Tym razem wykorzystasz spiczastą paprykę ramiro, a dodatkowo każdą sztukę owiniesz ciastem francuskim. Efekt? Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że twoi goście takiej potrawy jeszcze nie widzieli. Zaskocz ich podczas imprezy!

Dla kogo?

Dla wielbicieli faszerowanych warzyw, którzy lubią próbować nowych rozwiązań w kuchni. Ta przekąska jest nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna, więc zafundujesz sobie prawdziwą ucztę dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Cóż może kryć się pod warstwą chrupiącego ciasta francuskiego? Wszyscy biesiadnicy ochoczo chwycą za widelce, by odkryć tę smakowitą niespodziankę. Danie możesz z powodzeniem serwować podczas proszonych kolacji oraz przyjęć – niezależnie od rodzaju uroczystości.

Czy wiesz, że?

Papryka ramiro cechuje się dużą soczystością oraz intrygującym słodkim smakiem. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz zamienić papryki faszerowane w danie obiadowe, do farszu dodać możesz mięso mielone. Wolisz pozostać przy menu wegetariańskim? Do nadzienia wykorzystaj komosę ryżową lub kaszę bulgur oraz ulubione grzyby. Fantastycznie sprawdzą się kurki.