
Składniki
400 gramów
160 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
80 gramów
150 gramów
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki (bez pestek), skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200 stopni.
Krok 2
W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i pół księżyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.
Krok 3
Kawałki roślinne a'la kurczaka oraz ser mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 4
W dużej misce wymieszaj kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
Krok 5
Mieszankę serową nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut aż będzie rumiane.
Krok 6
Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

Dobra rada:
Paprykę słodką zastąp ostrą jeśli lubisz pikantne dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej