Zapiekana „pizza” na Halloween przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana „pizza” na Halloween

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

160 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

80 gramów

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki (bez pestek), skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200 stopni.

Krok 2

W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i pół księżyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.

Krok 3

Kawałki roślinne a'la kurczaka oraz ser mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Krok 5

Mieszankę serową nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut aż będzie rumiane.

Krok 6

Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Paprykę słodką zastąp ostrą jeśli lubisz pikantne dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej