Zapiekana „pizza” na Halloween przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana „pizza” na Halloween

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

160 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

80 gramów

150 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki (bez pestek), skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przełóż dynię do wysokiego naczynia i zmiksuj na puree. Temperaturę w piecu zwiększ do 200 stopni.

Krok 2

W tym czasie ciasto na pizzę lekko rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa duże trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i pół księżyc na usta. Zrób w cieście dziurki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów podobnej wielkości.

Krok 3

Kawałki roślinne a'la kurczaka oraz ser mozzarella pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 4

W dużej misce wymieszaj kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Do mieszanki dodaj łyżkę puree z dyni, całość wymieszaj i dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Krok 5

Mieszankę serową nałóż na kwadraty z ciasta i uformuj kulki. Kulki układaj na rancie okrągłego naczynia do pieczenia. Środek foremki wysmaruj puree z dyni i połóż na wierzch oczy, nos oraz usta. Wszystkie elementy z ciasta na pizzę posmaruj pędzelkiem z napojem sojowym. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok 20 minut aż będzie rumiane.

Krok 6

Rozpuść na patelni margarynę. Gotowe danie wyjmij z pieca, skrop margaryną i posyp listkami świeżego tymianku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Paprykę słodką zastąp ostrą jeśli lubisz pikantne dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana „pizza” na Halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej