Składniki
1 opakowanie
360 opakowań
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, najlepiej na funkcji grzania góra i dół. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z tortilli skrzydełka. Jeśli nie masz takiej foremki, wykonaj wzór skrzydełek nietoperza z papieru do pieczenia i wytnij kształty w tortillach. Pamiętaj, żeby przygotować po dwie sztuki do każdego roślinnego nuggetsa.
Krok 2
Cienkim nożykiem ponacinaj boki roślinnego nuggetsa tak, aby wetknąć w nie skrzydełka z tortilli. Gotowe nietoperze układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj pędzelkiem kuchennym namoczonym w oleju roślinnym.
Krok 3
Roślinne nuggetsy włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub dopóki skrzydełka nie zaczną się rumienić. Na czarnym talerzu zrób wzór pajęczyny z ketchupu. Gotowe nietoperze układaj na pajęczynie i podawaj, póki są ciepłe.
Dobra rada:
Pięknie prezentujące się nietoperze na Halloween smakuję rewelacyjnie również z dodatkiem innych sosów np. pikantnym barbecue, czosnkowym czy śmietanowym. Wyłóż je do miseczek i połóż blisko talerza z przekąską.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Nietoperze z nuggetsów na Halloween
Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne – halloweenowe nietoperze to pyszna i absolutnie bezmięsna przekąska, wprost idealnie nadająca się na przyjęcie zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Złociste nietoperze Halloween w połączeniu ze słodkim ketchupem to nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, ale także prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o ciekawy wygląd oraz nietuzinkowy smak.
Dla kogo?
Dla małych i dużych fanów zabawy w najbardziej upiorne święto roku, jakim jest Halloween. Nietoperze swoimi uroczymi skrzydełkami sprawią, że każdy będzie chciał ich spróbować, zwłaszcza z dodatkiem ketchupu lub innego sosu subtelnie podkreślającego ich wyjątkowy smak.
Na jaką okazję?
Nuggetsy Halloween warto przygotować nie tylko na 31 października. To pyszne danie wegetariańskie, które warto serwować również i na co dzień, w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, podgrzanej na patelni tortilli oraz surówki lub sałatki ze świeżych warzyw.
Czy wiesz, że?
Ketchup wymyślili Chińczycy, a ten pyszny sos pomidorowy trafił najpierw do Europy pod koniec XVII wieku, by ostatecznie dotrzeć do USA prawie sto lat później. Ostateczną recepturę zgodną z amerykańskimi przyzwyczajeniami opracował Henry Heinz, założyciel działającej do dzisiaj znanej firmy spożywczej.
Dla urozmaicenia:
Nuggetsy Hallowen doskonale smakują zarówno z łagodnym jak i pikantnym ketchupem. Obok nich można ułożyć frytki ziemniaczane lub warzywne (marchew, batat, kalarepa) z dodatkiem ulubionych przypraw. Życzymy smacznego!