Nietoperze na Halloween - halloweenowe nuggetsy | Przepisy.pl pixel

Nietoperze z nuggetsów na Halloween

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

360 opakowań

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, najlepiej na funkcji grzania góra i dół. Za pomocą foremki do wycinania ciastek wytnij z tortilli skrzydełka. Jeśli nie masz takiej foremki, wykonaj wzór skrzydełek nietoperza z papieru do pieczenia i wytnij kształty w tortillach. Pamiętaj, żeby przygotować po dwie sztuki do każdego roślinnego nuggetsa.

Krok 2

Cienkim nożykiem ponacinaj boki roślinnego nuggetsa tak, aby wetknąć w nie skrzydełka z tortilli. Gotowe nietoperze układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie posmaruj pędzelkiem kuchennym namoczonym w oleju roślinnym.

Krok 3

Roślinne nuggetsy włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut lub dopóki skrzydełka nie zaczną się rumienić. Na czarnym talerzu zrób wzór pajęczyny z ketchupu. Gotowe nietoperze układaj na pajęczynie i podawaj, póki są ciepłe.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pięknie prezentujące się nietoperze na Halloween smakuję rewelacyjnie również z dodatkiem innych sosów np. pikantnym barbecue, czosnkowym czy śmietanowym. Wyłóż je do miseczek i połóż blisko talerza z przekąską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nietoperze z nuggetsów na Halloween - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nietoperze z nuggetsów na HalloweenNietoperze z nuggetsów na Halloween

Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne – halloweenowe nietoperze to pyszna i absolutnie bezmięsna przekąska, wprost idealnie nadająca się na przyjęcie zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Złociste nietoperze Halloween w połączeniu ze słodkim ketchupem to nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, ale także prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o ciekawy wygląd oraz nietuzinkowy smak.

Dla kogo?

Dla małych i dużych fanów zabawy w najbardziej upiorne święto roku, jakim jest Halloween. Nietoperze swoimi uroczymi skrzydełkami sprawią, że każdy będzie chciał ich spróbować, zwłaszcza z dodatkiem ketchupu lub innego sosu subtelnie podkreślającego ich wyjątkowy smak.

Na jaką okazję?

Nuggetsy Halloween warto przygotować nie tylko na 31 października. To pyszne danie wegetariańskie, które warto serwować również i na co dzień, w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, podgrzanej na patelni tortilli oraz surówki lub sałatki ze świeżych warzyw.

Czy wiesz, że?

Ketchup wymyślili Chińczycy, a ten pyszny sos pomidorowy trafił najpierw do Europy pod koniec XVII wieku, by ostatecznie dotrzeć do USA prawie sto lat później. Ostateczną recepturę zgodną z amerykańskimi przyzwyczajeniami opracował Henry Heinz, założyciel działającej do dzisiaj znanej firmy spożywczej.

Dla urozmaicenia:

Nuggetsy Hallowen doskonale smakują zarówno z łagodnym jak i pikantnym ketchupem. Obok nich można ułożyć frytki ziemniaczane lub warzywne (marchew, batat, kalarepa) z dodatkiem ulubionych przypraw. Życzymy smacznego!