Składniki
4 sztuki
320 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
2 sztuki
4 plastry
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułeczki do burgerów przekrój wzdłuż na pół. Ogórki konserwowe oraz obraną cebulę pokrój w plastry. Sałatę porwij na pojedyncze liście, umyj i osusz.
Krok 2
Na dużej patelni rozpuść margarynę i smaż roślinne burgery po około 4 minuty z każdej strony. Na koniec dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Krok 3
Gdy roślinne burgery będą gorące, na każdym z nich połóż plaster żółtego sera. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj 1 minutę, żeby ser zdążył się rozpuścić.
Krok 4
Zdejmij roślinne burgery i odłóż na ręcznik kuchenny do odcieknięcia tłuszczu. Na tej samej patelni ułóż bułeczki miąższem do dołu. Podsmażaj przez chwilę, póki nie staną się ciepłe i rumiane.
Krok 5
Dolne połówki bułek przełóż na talerze. Na każdej z nich połóż liście sałaty, następnie roślinnego burgera serem do góry, plastry cebulki i ogórka. Całość przykryj górną częścią pieczywa.
Krok 6
Na wierzchu każdej bułeczki zrób dekoracje halloweenową z ketchupu. Podawaj z frytkami, póki gorące.
Dobra rada:
Aby burger Halloween był bardziej pikantny do środka możesz dodać plasterki marynowanej papryczki jalapeno. Soczystości nada również nałożenie majonezu albo innego gęstego sosu np. barbecue, mango-chili lub tysiąca wysp.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roślinny Burger na Halloween
Za burgerami przepadają zarówno dorośli jak i dzieci, dlatego warto na niektóre okazje przygotowywać w domu wegetariańską wersję tego znanego w świecie przysmaku. Burgery na Halloween wystarczy ozdobić przerażającymi motywami i podać w towarzystwie usmażonych na złoto frytek, a każdy uczestnik zabawy będzie zachwycony. Szybko, łatwo i z jakim rezultatem!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla wielbicieli popularnej na całym świecie kuchni amerykańskiej oraz soczystych i aromatycznych burgerów z dodatkiem świeżych, chrupiących warzyw. Burger Halloween z pewnością polubią zarówno najmłodsi jak i ci starsi fani zabaw z przebieraniem w roli głównej.
Na jaką okazję?
Halloween burger to szybka przekąska, którą można przygotować również i na inne okazje np. imprezę ze znajomymi, wspólny obiad lub rodzinne posiedzenie przy grillu. Wystarczy tylko podczas przygotowywania bułek pominąć krwawe dekoracje z ketchupu.
Czy wiesz, że?
Choć przygotowywany na wiele sposobów burger kojarzy się przede wszystkim ze Stanami Zjednoczonymi, potrawa ta wywodzi się z Niemieckiego miasta Hamburga, a do kuchni amerykańskiej trafiła dzięki imigrantom. Hamburgera wymyślił w 1904 roku pewien garncarz, prowadzący w Teksasie bar. Mężczyzna proponował swoim gościom mielonego kotleta serwowanego na grzance z dodatkiem sosów i sałaty.
Dla urozmaicenia:
Burger Halloween to potrawa, którą da się przygotować na wiele sposobów. Jego smak można urozmaicić poprzez dodanie innych świeżych warzyw jak np. słodkiego pomidora, cienkie plastry świeżego ogórka, czerwoną cebulę, pikantną rukolę czy aromatyczne plastry wędzonego sera. Ależ to smaczne!