Burger to amerykańskie danie, które możecie spotkać w wielu miejscach – zaczynając od budki nad morzem, a kończąc na ekskluzywnej restauracji w centrum miasta. Czy wiedzieliście, że przygotowanie go w domu wcale nie jest takie trudne? Bazą dobrych burgerów są chrupiące i świeże bułki, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób je przygotować! Jesteście ciekawi? Poznajcie naszą recepturę na domowe bułki do burgerów, dzięki którym powstanie fast food z pysznym pieczywem.

Burgery – wybór pieczywa

Zastanawialiście się, co sprawia, że burgery są tak uwielbianym fast foodem? To zdecydowanie także mięso i świeże dodatki, ale trzeba pamiętać, że kluczowym składnikiem tej potrawy jest też bułka do burgera, która musi być świeża i chrupiąca! Czasami zdarza się, że pieczywo jest zbyt suche, a czasami zbyt nasiąknięte sosami. Musicie pilnować proporcji, które pozwolą Wam przygotować burgera rodem z Ameryki!

Jakie pieczywo wybrać? Miękkie bułki maślane do burgerów to klucz do sukcesu! Koniecznie wybierzcie pszenne pieczywo, które doskonale komponuje się wołowiną.

Czy są z nami fani domowych wypieków? Samodzielne przygotowanie amerykańskich bułek do hamburgerów jest najsmaczniejszą opcją! Idealna bułka powinna być puszysta, miękka i świeża. Postarajcie się upiec pieczywo chwilę przed przyrządzaniem całego posiłku. Jeżeli nie przepadacie za sezamem, to możecie podać szybkie bułki do hamburgerów bez dodatków lub posypać ją innymi ziarnami, np. makiem.

Nie lubicie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu? Wybierzcie się do sklepu i kupcie gotowe bułki do burgerów. Jest to szybka i tania opcja, która zdecydowanie ułatwi Wam wykonanie przepisu.

Domowe burgery – przepis

Upiekliście lub kupiliście chrupiące bułki na burgery? Teraz czas na wybranie dodatków i przyrządzenie burgera. Będziecie potrzebować:

  • około 500 gramów mięsa – polecamy mieloną wołowinę

  • 1 opakowanie Fix Knorr Soczyste burgery

  • 4 świeże bułki do burgerów sezamowych

  • 175 mililitrów wody

  • świeże warzywa: 4 liście sałaty lodowej, 4 plastry pomidorów, 4 plastry czerwonej cebuli, 2 pokrojone ogórki konserwowe; możecie dodać również inne dodatki wedle uznania

  • 100 gramów sera w plasterkach

Jak przyrządzić burgery?

  • Rozpocznijcie od wymieszania produktu Knorr z zagotowaną wodą, następnie odczekajcie kilka minut.

  • Mieszankę połączcie z przygotowanym mięsem mielonym i uformujcie okrągłe placki.

  • Przygotujcie patelnię, rozgrzejcie na niej olej i dodajcie mięso – samodzielnie wybierzcie stopień wysmażenia. Preferowany czas podgrzewania wynosi pięć minut.

  • Zapieczcie mięso z serem i pokrójcie warzywa. Nie zapomnijcie o podgrzaniu bułek do burgerów w piekarniku lub na grillu. Do pieczywa dodajcie warzywa, sos oraz mięso. Gotowe!

Doskonałym dodatkiem do burgerów jest sałatka coleslaw. Wykonacie ją bardzo szybko! Połączcie 500 gramów poszatkowanej kapusty ze startą marchwią (około 150g), pęczkiem posiekanej pietruszki i majonezem. Następnie dodajcie przyprawy: sól i pieprz (wedle uznania) oraz sok z ½ cytryny.

Nasze propozycje

Wasze bułki do burgerów gotowe? Zadbajcie o pyszne dodatki! Możecie przygotować aromatyczne frytki ziołowe. Nie zapomnijcie o warzywach, polecamy Wam spróbowanie soczystej sałatki z awokado, która doskonale skomponuje się z burgerami. Znudziła Wam się tradycyjna odsłona kartofli? Podajcie Waszego burgera z pysznymi zapiekanymi ziemniakami. Nie boicie się orientalnych smaków? Zwróćcie uwagę na bataty z sosem tahini. Kuchnia to przede wszystkim zabawa, dlatego eksperymenty są bardzo mile widziane. Pamiętajcie, że dania typu fast food w domu smakują najlepiej!