
Składniki
500 gramów
25 gramów
80 mililitrów
44 gramy
225 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę, żeby bułki były puszyste. Zrób zagłębienie w mące i dodaj ciepłe mleko, cukier, sól, drożdże i olej.
Krok 2
Ugnieć ciasto, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce by wyrosło.
Krok 3
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i ręcznie ugnieć sześć do ośmiu równych bułek.
Krok 4
Namocz pędzelek wodą i przejedź nim po bułkach, posyp sezamem, lub dowolnymi innymi dodatkami. Odstaw je na pół godziny.
Krok 5
Po pół godzinie powinny znów podwoić objętość. Pędzelkiem rozprowadź na ich powierzchni mleko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.
Krok 6
Piecz pomiędzy ok. 25-35 minut. Wyjmij i smacznego!

Dobra rada:
Z tej ilości składników przygotujesz 4 bułki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki do burgerów
Idealna bułka powinna być lekka i puszysta, by przejąć smaki nad i pod nią. Nie wolno również zapominać, że bułka musi być uzupełnieniem tego, co ma w środku. Musi być smaczna, ale nie może przyćmić wspaniałych połączeń smakowych w środku! Oto, jak przyrządzić „zwykłą bułkę”.