
Składniki
4 szklanki
1 łyżka
1 szklanka
3 sztuki
2 łyżki
14 gramów
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym mleku maksymalnie 40 st. C rozpuść drożdże z cukrem i szczyptą soli. Dodaj kilka łyżek mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce przykrywając go ściereczka z wierzchu

Krok 2
Po tym czasie do pracującego zaczynu dodaj trzy i pół szklanki mąki, dwa jaja, majonez. Ciasto zagnieć - powinno być gładkie, elastyczne ale w miarę zwarte. Jeśli jest za suche - trzeba dodać wody, jeśli zbyt luźne dosypać maki.

Krok 3
Ciasto odstaw pod przykryciem na około 60 minut w ciepłe miejsce - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice oprószoną mąką. Ciasto zagnieć kilkoma ruchami ręki. Podziel na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek zroluj na stolnicy formując sporej wielkości kule. Następnie rozpłaszcz je, środek wytnij np. kieliszkiem tworząc mały otwór w krążku. Bajgle ułóż na podsypanej mąką blasze i odstaw na kolejne 10- 15 minut pod przykryciem.

Krok 4
W między czasie zagotuj w szerokim garnku około 2 litrów wody z miodem i rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bajgle pojedynczo przekładaj do prawie wrzącej wody (ważne żeby nie bulgotała) gotuj około minuty, a następnie delikatnie przekręć bajgle na drugą stronę.

Krok 5
Obgotowane bajgle przełóż na blachę, Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem i oprósz ziarnem sezamu. Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 20-25 minut. Aż skórka zrobi się złocista i chrupiąca.


Dobra rada:
Przepis można uprościć piekąc od razu wyrośnięte bułki. Jednak o wiele delikatniejsze będą wcześniej obgotowane.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące Bajgle z sezamem
Masz ochotę na dodatek, który będzie uzupełnieniem przyrządzonej przez Ciebie potrawy lub bazą do przygotowania pysznych kanapek? Dobrym rozwiązaniem będą chrupiące bajgle z sezamem. Na początek przygotuj zaczyn – w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z dodatkiem odrobiny cukru i szczypty soli rozpuść drożdże. Następnie wsyp kilka łyżek mąki i odstaw mieszankę na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, przykrywając ją ściereczką. Żeby wyrobić ciasto, rozbij jajka, dodaj majonez i mąkę – ugniataj do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej, ale jednocześnie zwartej konsystencji. Tak przygotowane odstaw na około godzinę, aby odpowiednio wyrosło – po tym czasie uformuj je w kształt oponek. Teraz wystarczy je podgotować (w mieszance wody i miodu) po około jednej minucie z każdej strony. Na koniec, obsyp bajgle sezamem, makiem lub innym ulubionym dodatkiem i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut, aż do momentu, gdy ich skórka nabierze złocistego koloru. Serwuj z ciepłym mlekiem, herbatą lub jako dodatek do zupy. Smacznego.