
Składniki
5 sztuk
2 łyżki
70 gramów
70 gramów
120 mililitrów
1 sztuka
10 gramów
5 gramów
1 szczypta
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko, przyprawę do skrzydełek z kurczaka Knorr i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa.

Krok 2
Parówki obierz z folii, podziel na pół i nabij wzdłuż na drewniane wykałaczki. Pamiętaj, by nie przebić ich na wylot, ponieważ w trakcie smażenia mogą się zsuwać z patyczków.

Krok 3
W wąskim ale dość wysokim garnku rozgrzej porządnie olej. Jego temperaturę możesz sprawdzić za pomocą termometru kuchennego lub zanurzając suchą końcówkę drewnianej łyżki – jeśli wokół trzonka pojawiają się bąbelki powietrza, to znak, że można zacząć smażyć potrawę. Wszystkie szaszłyki z parówek obtocz dokładnie w cieście i od razu smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.


Dobra rada:
Corn dogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy podasz je z gęstym sosem np. czosnkowym, pikantnym lub majonezowo-keczupowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do skrzydełek kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Corn Dogi
Corn dogi to przekąska bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Mimo że jesteśmy już dobrze zaznajomieni z burgerami i hot dogami, o tym daniu jeszcze nie wszyscy słyszeli. A szkoda, bo jest naprawdę smaczne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Jeśli więc jesteś zainteresowany szybką kuchnią amerykańską, ten przepis na corn dogi koniecznie musisz poznać i wziąć na swój kulinarny warsztat.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy są zdania, że apetyczne potrawy można wyczarować dosłownie w kilka minut. Czym się charakteryzują corn dogi? Przepis na to szybkie danie jest prosty i zawiera składniki, których nie brakuje w domowej kuchni.
Na jaką okazję?
Sylwestrowa domówka, wieczorne oglądanie filmów, urodzinowe przyjęcie dla dzieci… corn dogi to ciepła przekąska idealna na luźne imprezy. Możesz je umieścić na wykałaczce lub patyczkach do szaszłyków, dzięki czemu goście będą mogli się zajadać bez używania sztućców i serwetek.
Czy wiesz, że?
Pierwsze corn dogi powstały w Teksasie w 1942 roku i najpierw były nazywane „cozy dogs”. Ze względu na wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie, szybko zyskały popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Jest to również pierwsza potrawa, która doczekała się swojego święta – Międzynarodowy Corn Dog Day obchodzony jest corocznie w pierwszą sobotę marca.
Dla urozmaicenia:
Corn dogi najczęściej są serwowane z keczupem lub sosem. Zapiekane parówki doskonale smakują również z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaczków lub frytek.