Corn dog – przepis z serem, smażony: prosty | Przepisy.pl pixel

Corn Dogi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
394 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

588 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

70 gramów

70 gramów

120 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

5 gramów

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko, przyprawę do skrzydełek z kurczaka Knorr i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa.

Corn Dogi - Krok 1

Krok 2

Parówki obierz z folii, podziel na pół i nabij wzdłuż na drewniane wykałaczki. Pamiętaj, by nie przebić ich na wylot, ponieważ w trakcie smażenia mogą się zsuwać z patyczków.

Corn Dogi - Krok 2

Krok 3

W wąskim ale dość wysokim garnku rozgrzej porządnie olej. Jego temperaturę możesz sprawdzić za pomocą termometru kuchennego lub zanurzając suchą końcówkę drewnianej łyżki – jeśli wokół trzonka pojawiają się bąbelki powietrza, to znak, że można zacząć smażyć potrawę. Wszystkie szaszłyki z parówek obtocz dokładnie w cieście i od razu smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Corn Dogi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Corn dogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy podasz je z gęstym sosem np. czosnkowym, pikantnym lub majonezowo-keczupowym.

1

Opinie o przepisie

  • lubinskijakub39@gmail.com

    lubinskijakub39@gmail.com , 04.05.2024

    Bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Corn DogiCorn Dogi

Corn dogi to przekąska bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Mimo że jesteśmy już dobrze zaznajomieni z burgerami i hot dogami, o tym daniu jeszcze nie wszyscy słyszeli. A szkoda, bo jest naprawdę smaczne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Jeśli więc jesteś zainteresowany szybką kuchnią amerykańską, ten przepis na corn dogi koniecznie musisz poznać i wziąć na swój kulinarny warsztat.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy są zdania, że apetyczne potrawy można wyczarować dosłownie w kilka minut. Czym się charakteryzują corn dogi? Przepis na to szybkie danie jest prosty i zawiera składniki, których nie brakuje w domowej kuchni.

Na jaką okazję?

Sylwestrowa domówka, wieczorne oglądanie filmów, urodzinowe przyjęcie dla dzieci… corn dogi to ciepła przekąska idealna na luźne imprezy. Możesz je umieścić na wykałaczce lub patyczkach do szaszłyków, dzięki czemu goście będą mogli się zajadać bez używania sztućców i serwetek.

Czy wiesz, że?

Pierwsze corn dogi powstały w Teksasie w 1942 roku i najpierw były nazywane „cozy dogs”. Ze względu na wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie, szybko zyskały popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Jest to również pierwsza potrawa, która doczekała się swojego święta – Międzynarodowy Corn Dog Day obchodzony jest corocznie w pierwszą sobotę marca.

Dla urozmaicenia:

Corn dogi najczęściej są serwowane z keczupem lub sosem. Zapiekane parówki doskonale smakują również z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaczków lub frytek.