Corn dog – przepis z serem, smażony: prosty | Przepisy.pl pixel

Corn Dogi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
397 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

70 gramów

70 gramów

120 mililitrów

1 sztuka

10 gramów

5 gramów

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier, proszek do pieczenia, mleko, przyprawę do skrzydełek z kurczaka Knorr i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj tak, by powstała jednolita, gęsta masa.

Corn Dogi - Krok 1

Krok 2

Parówki obierz z folii, podziel na pół i nabij wzdłuż na drewniane wykałaczki. Pamiętaj, by nie przebić ich na wylot, ponieważ w trakcie smażenia mogą się zsuwać z patyczków.

Corn Dogi - Krok 2

Krok 3

W wąskim ale dość wysokim garnku rozgrzej porządnie olej. Jego temperaturę możesz sprawdzić za pomocą termometru kuchennego lub zanurzając suchą końcówkę drewnianej łyżki – jeśli wokół trzonka pojawiają się bąbelki powietrza, to znak, że można zacząć smażyć potrawę. Wszystkie szaszłyki z parówek obtocz dokładnie w cieście i od razu smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Corn Dogi - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Corn dogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy podasz je z gęstym sosem np. czosnkowym, pikantnym lub majonezowo-keczupowym.

1

Opinie o przepisie

  • lubinskijakub39@gmail.com

    lubinskijakub39@gmail.com , 04.05.2024

    Bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Corn Dogi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Masło orzechowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Corn DogiCorn Dogi

Corn dogi to przekąska bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Mimo że jesteśmy już dobrze zaznajomieni z burgerami i hot dogami, o tym daniu jeszcze nie wszyscy słyszeli. A szkoda, bo jest naprawdę smaczne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Jeśli więc jesteś zainteresowany szybką kuchnią amerykańską, ten przepis na corn dogi koniecznie musisz poznać i wziąć na swój kulinarny warsztat.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy są zdania, że apetyczne potrawy można wyczarować dosłownie w kilka minut. Czym się charakteryzują corn dogi? Przepis na to szybkie danie jest prosty i zawiera składniki, których nie brakuje w domowej kuchni.

Na jaką okazję?

Sylwestrowa domówka, wieczorne oglądanie filmów, urodzinowe przyjęcie dla dzieci… corn dogi to ciepła przekąska idealna na luźne imprezy. Możesz je umieścić na wykałaczce lub patyczkach do szaszłyków, dzięki czemu goście będą mogli się zajadać bez używania sztućców i serwetek.

Czy wiesz, że?

Pierwsze corn dogi powstały w Teksasie w 1942 roku i najpierw były nazywane „cozy dogs”. Ze względu na wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie, szybko zyskały popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Jest to również pierwsza potrawa, która doczekała się swojego święta – Międzynarodowy Corn Dog Day obchodzony jest corocznie w pierwszą sobotę marca.

Dla urozmaicenia:

Corn dogi najczęściej są serwowane z keczupem lub sosem. Zapiekane parówki doskonale smakują również z dodatkiem surówki i pieczonych ziemniaczków lub frytek.