Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille
łatwe
366 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj 5 łyżek sosu Hellmann’s, sos sojowy oraz cukier. Umyte i osuszone piersi kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Marynata pasuje także do skrzydełek czy udek. Przygotowane w taki sposób mięso możesz piec na grillu.
Krok 2
Wszystkie warzywa pokrój w grubą kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.
Krok 3
Ratatouille wyłóż na talerz. Gotową pierś ułóż na warzywach, a całość polej sosem Hellmann’s. Danie udekoruj ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille
Ratatouille to jedno z klasycznych warzywnych dań kuchni francuskiej. Możesz je podawać z kawałkiem bagietki lub, tak jak w wersji z tego przepisu, jako dodatek do pieczonej piersi z kurczaka. Równie dobrze możesz użyć innych części – udek lub skrzydełek. Zacznij od przyrządzenia marynaty do mięsa z pikantnego sosu barbecue, cukru trzcinowego oraz sosu sojowego. Marynatą posmaruj filety z kurczaka i piecz je w piekarniku przez około kwadrans. Takie mięso nadaje się także do smażenia na grillu. Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować kilku warzyw: czerwonej i żółtej papryki, cebuli oraz cukinii lub bakłażana. Pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Całość do smaku przypraw szczyptą tymianku lub ziół prowansalskich. Gotowe ratatouille nałóż na talerz, a na warzywach umieść upieczone wcześniej mięso. Całość polej odrobiną sosu barbecue. Przekonaj się, jak łatwo przygotować pyszną pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille. Do dzieła!