Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj 5 łyżek sosu Hellmann’s, sos sojowy oraz cukier. Umyte i osuszone piersi kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Marynata pasuje także do skrzydełek czy udek. Przygotowane w taki sposób mięso możesz piec na grillu.

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój w grubą kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.

Krok 3

Ratatouille wyłóż na talerz. Gotową pierś ułóż na warzywach, a całość polej sosem Hellmann’s. Danie udekoruj ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouillePieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Ratatouille to jedno z klasycznych warzywnych dań kuchni francuskiej. Możesz je podawać z kawałkiem bagietki lub, tak jak w wersji z tego przepisu, jako dodatek do pieczonej piersi z kurczaka. Równie dobrze możesz użyć innych części – udek lub skrzydełek. Zacznij od przyrządzenia marynaty do mięsa z pikantnego sosu barbecue, cukru trzcinowego oraz sosu sojowego. Marynatą posmaruj filety z kurczaka i piecz je w piekarniku przez około kwadrans. Takie mięso nadaje się także do smażenia na grillu. Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować kilku warzyw: czerwonej i żółtej papryki, cebuli oraz cukinii lub bakłażana. Pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Całość do smaku przypraw szczyptą tymianku lub ziół prowansalskich. Gotowe ratatouille nałóż na talerz, a na warzywach umieść upieczone wcześniej mięso. Całość polej odrobiną sosu barbecue. Przekonaj się, jak łatwo przygotować pyszną pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille. Do dzieła!