Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj 5 łyżek sosu Hellmann’s, sos sojowy oraz cukier. Umyte i osuszone piersi kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Marynata pasuje także do skrzydełek czy udek. Przygotowane w taki sposób mięso możesz piec na grillu.

Krok 2

Wszystkie warzywa pokrój w grubą kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.

Krok 3

Ratatouille wyłóż na talerz. Gotową pierś ułóż na warzywach, a całość polej sosem Hellmann’s. Danie udekoruj ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie borowikowym
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouillePieczona pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille

Ratatouille to jedno z klasycznych warzywnych dań kuchni francuskiej. Możesz je podawać z kawałkiem bagietki lub, tak jak w wersji z tego przepisu, jako dodatek do pieczonej piersi z kurczaka. Równie dobrze możesz użyć innych części – udek lub skrzydełek. Zacznij od przyrządzenia marynaty do mięsa z pikantnego sosu barbecue, cukru trzcinowego oraz sosu sojowego. Marynatą posmaruj filety z kurczaka i piecz je w piekarniku przez około kwadrans. Takie mięso nadaje się także do smażenia na grillu. Do przygotowania ratatouille będziesz potrzebować kilku warzyw: czerwonej i żółtej papryki, cebuli oraz cukinii lub bakłażana. Pokrój je w grubą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Całość do smaku przypraw szczyptą tymianku lub ziół prowansalskich. Gotowe ratatouille nałóż na talerz, a na warzywach umieść upieczone wcześniej mięso. Całość polej odrobiną sosu barbecue. Przekonaj się, jak łatwo przygotować pyszną pierś z kurczaka z warzywnym ratatouille. Do dzieła!