
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojonego w paseczki kurczaka.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, chili, półplastry cukinii i marchewki, rodzynki, kapary, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i ryż.

Krok 3
Całość podlej połową szklanki wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż z kurczakiem
Planujesz przyrządzić szybkie i aromatyczne danie jednogarnkowe? Nic prostszego, jeśli wykorzystasz ten przepis na smażony ryż z kurczakiem oraz warzywami. Słodko-kwaśny smak z pikantną nutą uzyskasz dzięki połączeniu kaparów i papryczki chili z rodzynkami. Przyrządzenie potrawy rozpocznij od ugotowania ryżu, np. basmati lub brązowego. Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Do garnka wrzuć także rodzynki oraz odsączone z zalewy kapary. Smak potrawy wzbogaci dodatek koncentratu pomidorowego, czosnku oraz papryczki chili. Całość podlej niewielką ilością wody połączonej z kostką rosołową, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kwadrans. Smażony ryż z kurczakiem podawaj na ciepło, ozdobiony gałązką świeżych ziół – idealnym wyborem będzie rozmaryn oraz tymianek. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – koniecznie podziel się nią w komentarzu poniżej.