
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojonego w paseczki kurczaka.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, chili, półplastry cukinii i marchewki, rodzynki, kapary, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i ryż.

Krok 3
Całość podlej połową szklanki wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż z kurczakiem
Planujesz przyrządzić szybkie i aromatyczne danie jednogarnkowe? Nic prostszego, jeśli wykorzystasz ten przepis na smażony ryż z kurczakiem oraz warzywami. Słodko-kwaśny smak z pikantną nutą uzyskasz dzięki połączeniu kaparów i papryczki chili z rodzynkami. Przyrządzenie potrawy rozpocznij od ugotowania ryżu, np. basmati lub brązowego. Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Do garnka wrzuć także rodzynki oraz odsączone z zalewy kapary. Smak potrawy wzbogaci dodatek koncentratu pomidorowego, czosnku oraz papryczki chili. Całość podlej niewielką ilością wody połączonej z kostką rosołową, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kwadrans. Smażony ryż z kurczakiem podawaj na ciepło, ozdobiony gałązką świeżych ziół – idealnym wyborem będzie rozmaryn oraz tymianek. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – koniecznie podziel się nią w komentarzu poniżej.