
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
200 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojonego w paseczki kurczaka.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, chili, półplastry cukinii i marchewki, rodzynki, kapary, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i ryż.

Krok 3
Całość podlej połową szklanki wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony ryż z kurczakiem
Planujesz przyrządzić szybkie i aromatyczne danie jednogarnkowe? Nic prostszego, jeśli wykorzystasz ten przepis na smażony ryż z kurczakiem oraz warzywami. Słodko-kwaśny smak z pikantną nutą uzyskasz dzięki połączeniu kaparów i papryczki chili z rodzynkami. Przyrządzenie potrawy rozpocznij od ugotowania ryżu, np. basmati lub brązowego. Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Do garnka wrzuć także rodzynki oraz odsączone z zalewy kapary. Smak potrawy wzbogaci dodatek koncentratu pomidorowego, czosnku oraz papryczki chili. Całość podlej niewielką ilością wody połączonej z kostką rosołową, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kwadrans. Smażony ryż z kurczakiem podawaj na ciepło, ozdobiony gałązką świeżych ziół – idealnym wyborem będzie rozmaryn oraz tymianek. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – koniecznie podziel się nią w komentarzu poniżej.


































