Ryż z kurczakiem, cukinią i marchewką - smażony | Przepisy.pl pixel

Smażony ryż z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1068 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojonego w paseczki kurczaka.

Smażony ryż z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, chili, półplastry cukinii i marchewki, rodzynki, kapary, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i ryż.

Smażony ryż z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Całość podlej połową szklanki wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr, dokładnie wymieszaj i duś około 15 minut.

Smażony ryż z kurczakiem  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placuszki z kaszy kuskus
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z kurczakiem Smażony ryż z kurczakiem

Planujesz przyrządzić szybkie i aromatyczne danie jednogarnkowe? Nic prostszego, jeśli wykorzystasz ten przepis na smażony ryż z kurczakiem oraz warzywami. Słodko-kwaśny smak z pikantną nutą uzyskasz dzięki połączeniu kaparów i papryczki chili z rodzynkami. Przyrządzenie potrawy rozpocznij od ugotowania ryżu, np. basmati lub brązowego. Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną w plastry cukinię i marchewkę oraz ugotowany wcześniej ryż. Do garnka wrzuć także rodzynki oraz odsączone z zalewy kapary. Smak potrawy wzbogaci dodatek koncentratu pomidorowego, czosnku oraz papryczki chili. Całość podlej niewielką ilością wody połączonej z kostką rosołową, wymieszaj i duś pod przykryciem przez kwadrans. Smażony ryż z kurczakiem podawaj na ciepło, ozdobiony gałązką świeżych ziół – idealnym wyborem będzie rozmaryn oraz tymianek. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – koniecznie podziel się nią w komentarzu poniżej.