Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

430 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

886 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

1 szczypta

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 1

Krok 2

Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.

Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać dwie łyki kaparów.

44

Opinie o przepisie

  • Beata Pajor

    Beata Pajor

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Szydlowska

    Teresa Szydlowska

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Rybczyński

    Konrad Rybczyński

    no faktycznie ale przepis no mój koń by sie usmiał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Żyszkiewicz

    Małgorzata Żyszkiewicz

    Michal jestem pełna podziwu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Ciosek

    Wanda Ciosek

    ekstra palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dyńka

    Marek Dyńka

    Na pewno dobre smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Duzak

    Robert Duzak

    Szwedzkie kotbullar.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Szymanowska

    Wanda Szymanowska

    Na konsumcje nie wyznaczono miejsca ,ani terminu. Czekam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus

    Muszą być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Cetnarowska

    Helena Cetnarowska

    UNAS JUTRO BEDA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Podpora

    Wiesia Podpora

    Ale to musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wiaderny

    Andrzej Wiaderny

    Pewnie z ikea ......3% mięsa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Twardowski

    Krzysztof Twardowski

    Gosiu to są zrazy . Pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Skrzyńska

    Regina Skrzyńska

    KOLOROWYCH SNÓW.D O B R A N O C !!!!! http://tnij.at/90223

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Myśliński

    Wojciech Myśliński

    gdzie mam sie zglosic na kosumpcje ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Krauze

    Urszula Krauze

    brak borowek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wilczak

    Ewa Wilczak

    Brak borówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Puchała

    Cecylia Puchała

    A borówki jeszcze w lesie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Siedlecka

    Jolanta Siedlecka

    Od kiedy ty Justynko tak dobrze pichcisz? Musze sprobowac to zrobic, pewno pyszne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Podgórska

    Teresa Podgórska

    Klopsiki zawsze mozna zrobic,ja mam TYMY RECYMA zbierane i zaprawiane borowki,nawet takie ucierane z cukrem bez smazenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Chojecka

    Zofia Chojecka

    Dobre brawo Janina pozd z Włoch

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gadanka Danka

    Gadanka Danka

    2 dni z rzędu jadłąm,nie wiem czy szwedzkie i na pewno nie w sosie z borówek,ale smaczne były w sosie pieczarkowym z koperkiem, z ryżem( wczoraj) a z ziemniakami dzisiaj+ oczywiście surówka z rzymskiej sałaty z ogórkiem,papryką,cebulką czerwoną,chili,sos winegret

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadka Tuźnik

    Bernadka Tuźnik

    Co domowe to pyszne,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Rucińska

    Helena Rucińska

    Jak smakuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Szews

    Wiesława Szews

    musze spróbowac brzmi apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Majtyka

    Marian Majtyka

    mmmniammm - smacznego!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Engström

    Anna Engström

    W Szwecji nie serwuje sie klopsikow z grzybami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Gajdzińska

    Alicja Gajdzińska

    Na pewno są pyszne bo domowe i jeszcze w tym sosie.Już się oblizuje .Taki mąż w domu to skarb, a jest ich coraz mniej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Man

    Maja Man

    dlaczego kuźwa szwedzkie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Koper

    Mirosław Koper

    Przypomina mi się film Mamuśki, gdzie takie klopsiki im zaszkodzily. Ale życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowymSzwedzkie klopsiki z sosem borówkowym

Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym. Świetnie sprawdzą się zarówno w roli głównego dania, jak i jako mięsna przystawka. Aby je przygotować połącz mięso mielone z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, surowym jajkiem oraz koperkiem. Dopraw do smaku. Następnie z mięsa uformuj małe kulki. Oprósz je mąką i smaż dopóki nie uzyskają ciemnobrązowej barwy. Później stopniowo podlewaj je szklanką wody. Nie zapomnij dodać też odpowiednich przypraw – w tym przypadku świetnie sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziarna kolendry. Możesz dodać również inne ulubione przyprawy, które dobrze komponują się z mięsem. Klopsiki podawaj z surówkami i pieczonymi ziemniakami. Warto polać je sosem, który powstał podczas gotowania. Na koniec udekoruj talerz odrobiną dżemu borówkowego lub żurawinowego. Spróbuj przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym i przekonaj się, jak uniwersalne i smaczne może to być danie.