Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym
łatwe
1581 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.

Krok 2
Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.

Krok 3
Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać dwie łyki kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym
Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym. Świetnie sprawdzą się zarówno w roli głównego dania, jak i jako mięsna przystawka. Aby je przygotować połącz mięso mielone z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, surowym jajkiem oraz koperkiem. Dopraw do smaku. Następnie z mięsa uformuj małe kulki. Oprósz je mąką i smaż dopóki nie uzyskają ciemnobrązowej barwy. Później stopniowo podlewaj je szklanką wody. Nie zapomnij dodać też odpowiednich przypraw – w tym przypadku świetnie sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziarna kolendry. Możesz dodać również inne ulubione przyprawy, które dobrze komponują się z mięsem. Klopsiki podawaj z surówkami i pieczonymi ziemniakami. Warto polać je sosem, który powstał podczas gotowania. Na koniec udekoruj talerz odrobiną dżemu borówkowego lub żurawinowego. Spróbuj przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym i przekonaj się, jak uniwersalne i smaczne może to być danie.



































