Składniki
500 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż nasiąknie. Następnie odciśnij, połącz z surowym jajkiem, mięsem, posiekanym koperkiem i pomieszaj z przyprawą Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików. Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje i uformuj z niego dwu centymetrowej wielkości kulki.
Krok 2
Mięsne kulki oprósz mąka pszenną i obsmaż na rozgrzanym oleju, smaż aż uzyskają ciemnobrązową barwę.
Krok 3
Pulpeciki podlej szklanką wody, do sosu dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry, całość gotuj około 4-5 minut aż sos zgęstnieje i przybierze ciemno-brązową barwę. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami z piekarnika, polane sosem z gotowania oraz z dżemem borówkowym lub żurawinowym.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać dwie łyki kaparów.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym
Komponujesz menu na przyjęcie? Skorzystaj z naszego przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem borówkowym. Świetnie sprawdzą się zarówno w roli głównego dania, jak i jako mięsna przystawka. Aby je przygotować połącz mięso mielone z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, surowym jajkiem oraz koperkiem. Dopraw do smaku. Następnie z mięsa uformuj małe kulki. Oprósz je mąką i smaż dopóki nie uzyskają ciemnobrązowej barwy. Później stopniowo podlewaj je szklanką wody. Nie zapomnij dodać też odpowiednich przypraw – w tym przypadku świetnie sprawdzi się ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa i ziarna kolendry. Możesz dodać również inne ulubione przyprawy, które dobrze komponują się z mięsem. Klopsiki podawaj z surówkami i pieczonymi ziemniakami. Warto polać je sosem, który powstał podczas gotowania. Na koniec udekoruj talerz odrobiną dżemu borówkowego lub żurawinowego. Spróbuj przepisu na szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym i przekonaj się, jak uniwersalne i smaczne może to być danie.