Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
trudne
28 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dynię, marchew i paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek na plasterki.
Krok 2
Wszystkie warzywa skrop oliwą, posyp przeprawą Knorr i piecz przez ok. 20 minut.
Krok 3
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Orzechy nerkowca wymieszaj z miodem, przełóż na papier do pieczenia i piecz razem z warzywami przez ok. 5 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 5
Jarmuż sparz w wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie miękki.
Krok 6
Ugotowaną komosę przełóż do miski. Dodaj odcedzoną fasolkę, ocet, oliwę, jarmuż i lekko wymieszaj. Przełóż na talerz. Na wierzchu układaj pieczone warzywa oraz orzechy i podawaj.

Dobra rada:
Do podania dodaj cząstki limonki. Możesz dodać również świeże listki kolendry.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
Miska pełna komosy, orzechów nerkowca i warzyw, takich jak papryka, jarmuż, marchew, dynia i fasola, to świetny pomysł na obiad bądź kolację. Danie jest szybkie w przygotowaniu i mieści w sobie bogactwo cennych składników. Warto spróbować!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy cenią sobie smaczne potrawy na bazie kasz i warzyw. Przepisy, w których można zmieścić dużo różnorodnych składników, są nie tylko pyszne, ale i praktyczne!
Na jaką okazję?
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca to potrawa idealna zarówno na obiad, jak i kolację.
Czy wiesz, że?
Orzechy nerkowca to produkt, z którego można wyczarować wiele ciekawych dań. Krem z nerkowców, serek czy napój to tylko niektóre z nich – uwielbiane szczególnie przez wegan.
Dla urozmaicenia:
Przepis na komosę z orzechami możesz wzbogacić o kawałki limonki i świeżą kolendrę.


































