Sałatka z marynowanym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z marynowanym tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 cm

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca upraż na żółty kolor na patelni, ser tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a kapustę bok choy - w paski o grubości 1 cm. Kolendrę i chili posiekaj, korzeń imbiru zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 1

Krok 2

Grzyby umyj, wysusz i pokrój w paseczki. Obsmaż na patelni. Wystudź.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, sos sałatkowy, olej sezamowy. Do połowy powstałego sosu dodaj starty imbir oraz tofu, dokładnie wymieszaj.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 3

Krok 4

Na talerz wyłóż kapustę, posyp papryczką chilli, polej pozostałym sosem. Na wierzch nałóż grzyby, tofu, posyp kolendrą oraz uprażonymi orzechami nerkowca.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać makaron Vermicelli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym tofuSałatka z marynowanym tofu

Jeśli lubisz orientalne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zawiera popularne w kuchni azjatyckiej składniki – marynowany ser tofu, grzyby shitake, kapustę bok choy oraz sos ostrygowy. Komponujące się ze sobą pikantne i łagodne składniki dobrze współgrają także z dodatkiem chińskiego makaronu lub ryżu, którymi możesz wzbogacić sałatkę z marynowanym tofu. Duże znaczenie ma w tym daniu sos, który ze startym imbirem stanowi jednocześnie marynatę do sera sojowego. Składają się na niego sok z limonki, sos sojowy, ostrygowy i sałatkowy oraz olej sezamowy. Kapustę bok choy oraz grzyby podsmaż na patelni i ostudź przed dołączeniem do sałatki. Delikatnie chrupiące i słodkawe prażone orzechy nerkowca staną się dopełnieniem przekąski i będą kontrastować z delikatnym tofu. Przed podaniem posyp całość posiekaną papryczką chili oraz kolendrą. Potrawę udekoruj plastrami limonki. Sprawdź, jak przygotować to wyborne danie z orientalną nutą. Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z marynowanym tofu.