
Składniki
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 cm
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy nerkowca upraż na żółty kolor na patelni, tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a kapustę bok choy - w paski o grubości 1 cm. Kolendrę i chili posiekaj, korzeń imbiru zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki.

Krok 2
Grzyby umyj, wysusz i pokrój w paseczki. Obsmaż na patelni. Wystudź.

Krok 3
W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, sos sałatkowy, olej sezamowy. Do połowy powstałego sosu dodaj starty imbir oraz tofu, dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Na talerz wyłóż kapustę, posyp papryczką chilli, polej pozostałym sosem. Na wierzch nałóż grzyby, tofu, posyp kolendrą oraz uprażonymi orzechami nerkowca.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać makaron Vermicelli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z marynowanym tofu
Jeśli lubisz orientalne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zawiera popularne w kuchni azjatyckiej składniki – marynowany ser tofu, grzyby shitake, kapustę bok choy oraz sos ostrygowy. Komponujące się ze sobą pikantne i łagodne składniki dobrze współgrają także z dodatkiem chińskiego makaronu lub ryżu, którymi możesz wzbogacić sałatkę z marynowanym tofu. Duże znaczenie ma w tym daniu sos, który ze startym imbirem stanowi jednocześnie marynatę do sera sojowego. Składają się na niego sok z limonki, sos sojowy, ostrygowy i sałatkowy oraz olej sezamowy. Kapustę bok choy oraz grzyby podsmaż na patelni i ostudź przed dołączeniem do sałatki. Delikatnie chrupiące i słodkawe prażone orzechy nerkowca staną się dopełnieniem przekąski i będą kontrastować z delikatnym tofu. Przed podaniem posyp całość posiekaną papryczką chili oraz kolendrą. Potrawę udekoruj plastrami limonki. Sprawdź, jak przygotować to wyborne danie z orientalną nutą. Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z marynowanym tofu.