Sałatka z marynowanym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z marynowanym tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 cm

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca upraż na żółty kolor na patelni, tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a kapustę bok choy - w paski o grubości 1 cm. Kolendrę i chili posiekaj, korzeń imbiru zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z limonki.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 1

Krok 2

Grzyby umyj, wysusz i pokrój w paseczki. Obsmaż na patelni. Wystudź.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sok z limonki, sos sałatkowy, olej sezamowy. Do połowy powstałego sosu dodaj starty imbir oraz tofu, dokładnie wymieszaj.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 3

Krok 4

Na talerz wyłóż kapustę, posyp papryczką chilli, polej pozostałym sosem. Na wierzch nałóż grzyby, tofu, posyp kolendrą oraz uprażonymi orzechami nerkowca.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać makaron Vermicelli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym tofuSałatka z marynowanym tofu

Jeśli lubisz orientalne smaki, ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zawiera popularne w kuchni azjatyckiej składniki – marynowany ser tofu, grzyby shitake, kapustę bok choy oraz sos ostrygowy. Komponujące się ze sobą pikantne i łagodne składniki dobrze współgrają także z dodatkiem chińskiego makaronu lub ryżu, którymi możesz wzbogacić sałatkę z marynowanym tofu. Duże znaczenie ma w tym daniu sos, który ze startym imbirem stanowi jednocześnie marynatę do sera sojowego. Składają się na niego sok z limonki, sos sojowy, ostrygowy i sałatkowy oraz olej sezamowy. Kapustę bok choy oraz grzyby podsmaż na patelni i ostudź przed dołączeniem do sałatki. Delikatnie chrupiące i słodkawe prażone orzechy nerkowca staną się dopełnieniem przekąski i będą kontrastować z delikatnym tofu. Przed podaniem posyp całość posiekaną papryczką chili oraz kolendrą. Potrawę udekoruj plastrami limonki. Sprawdź, jak przygotować to wyborne danie z orientalną nutą. Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę z marynowanym tofu.