Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
0.25 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie sałatki orientalnej od sosu. Przygotuj kubek, miskę lub miarkę kuchenną. Wsyp do niej zawartość opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr. Połącz go z 3 łyżkami soku z limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą świeżo startego imbiru oraz 3 łyżkami oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw naczynie na potem.
Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostrym nożem. Wyjmij z niego pestkę, wydrąż miąższ owocu i przełóż na deskę do krojenia. Następnie pokrój go w paski.
Krok 3
Do następnego kroku będą ci potrzebne dwie patelnie – grillowa i zwykła. Rozgrzej na grillowej patelni łyżkę oleju i przejdź do przygotowania cukinii. Pokrój połowę warzywa w plastry (nie musisz obierać go ze skóry), potem zgrilluj na patelni. W tym czasie zajmij się także sezamem. Rozgrzej zwykłą patelnię bez oleju, następnie wsyp na nią 4 łyżki sezamu. Praż go, aż nabierze złotego koloru. Na koniec pokrój 50 gramów wędzonego łososia w cienkie plastry.
Krok 4
Przygotuj półmisek, na którym chcesz zaserwować orientalną sałatkę. Rozłóż na nim kilka garści rukoli. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, zgrillowaną cukinię oraz plastry łososia.
Krok 5
Sałatkę orientalną polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj składniki. Posyp ją z wierzchu sezamem i podawaj.
Dobra rada:
Orientalna sałatka będzie dobrze smakować także wtedy, gdy zamienisz łososia na grillowaną pierś kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalna sałatka
Pachnąca imbirem orientalna sałatka łączy smak wędzonego łososia i przypraw z kremowym awokado i soczystą grillowaną cukinią. O wyrazistości potrawy decyduje sos sałatkowy truskawkowy z chili, przygotowany na bazie oleju sezamowego i soku z limonki, z dodatkiem posiekanej świeżej papryczki chili oraz startego imbiru. Z dressingiem świetnie komponuje się awokado – wydrąż jego miąższ i pokrój w plastry, a cukinię przygotuj na grillu. Ułóż ją razem z awokado na liściach rukoli i dołącz do nich pokrojonego w plastry łososia. Polaną sosem sałatkę posyp prażonym sezamem – możesz wykorzystać zarówno biały, jak i czarny.
Dla kogo?
Ta orientalna sałatka to znakomita propozycja na przekąskę – szczególnie dla osób, które lubią oryginalne warzywne kompozycje smakowe. Nadaje się świetnie do spakowania w lunch box i zabrania do pracy.
Na jaką okazję?
Masz ochotę przyrządzić na kolację orientalne danie, które posmakuje nie tylko tobie, ale i twoim przyjaciołom lub bliskim? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ta sałatka.
Czy wiesz, że?
Chcesz, aby smak sałatki orientalnej był jeszcze pikantniejszy? Nie musisz dodawać do niej chili – wystarczy… Przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chciałbyś skorzystać z przepisu, ale nie przepadasz za rybami, nic straconego. Wędzonego łososia z przepisu możesz zastąpić np. grillowanym kurczakiem. Sałatka będzie równie pyszna!