Sałatka orientalna – z łososiem i rukolą: przepis | Przepisy.pl pixel

Orientalna sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

0.25 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie sałatki orientalnej od sosu. Przygotuj kubek, miskę lub miarkę kuchenną. Wsyp do niej zawartość opakowania Sosu sałatkowego greckiego Knorr. Połącz go z 3 łyżkami soku z limonki, posiekaną papryczką chilli, szczyptą świeżo startego imbiru oraz 3 łyżkami oleju sezamowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw naczynie na potem.

Orientalna sałatka - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostrym nożem. Wyjmij z niego pestkę, wydrąż miąższ owocu i przełóż na deskę do krojenia. Następnie pokrój go w paski.

Orientalna sałatka - Krok 2

Krok 3

Do następnego kroku będą ci potrzebne dwie patelnie – grillowa i zwykła. Rozgrzej na grillowej patelni łyżkę oleju i przejdź do przygotowania cukinii. Pokrój połowę warzywa w plastry (nie musisz obierać go ze skóry), potem zgrilluj na patelni. W tym czasie zajmij się także sezamem. Rozgrzej zwykłą patelnię bez oleju, następnie wsyp na nią 4 łyżki sezamu. Praż go, aż nabierze złotego koloru. Na koniec pokrój 50 gramów wędzonego łososia w cienkie plastry.

Orientalna sałatka - Krok 3

Krok 4

Przygotuj półmisek, na którym chcesz zaserwować orientalną sałatkę. Rozłóż na nim kilka garści rukoli. Na wierzchu ułóż kawałki awokado, zgrillowaną cukinię oraz plastry łososia.

Orientalna sałatka - Krok 4

Krok 5

Sałatkę orientalną polej przygotowanym wcześniej sosem i wymieszaj składniki. Posyp ją z wierzchu sezamem i podawaj.

Orientalna sałatka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Orientalna sałatka będzie dobrze smakować także wtedy, gdy zamienisz łososia na grillowaną pierś kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalna sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalna sałatkaOrientalna sałatka

Pachnąca imbirem orientalna sałatka łączy smak wędzonego łososia i przypraw z kremowym awokado i soczystą grillowaną cukinią. O wyrazistości potrawy decyduje sos sałatkowy truskawkowy z chili, przygotowany na bazie oleju sezamowego i soku z limonki, z dodatkiem posiekanej świeżej papryczki chili oraz startego imbiru. Z dressingiem świetnie komponuje się awokado – wydrąż jego miąższ i pokrój w plastry, a cukinię przygotuj na grillu. Ułóż ją razem z awokado na liściach rukoli i dołącz do nich pokrojonego w plastry łososia. Polaną sosem sałatkę posyp prażonym sezamem – możesz wykorzystać zarówno biały, jak i czarny. 

Dla kogo?

Ta orientalna sałatka to znakomita propozycja na przekąskę – szczególnie dla osób, które lubią oryginalne warzywne kompozycje smakowe. Nadaje się świetnie do spakowania w lunch box i zabrania do pracy.

Na jaką okazję?

Masz ochotę przyrządzić na kolację orientalne danie, które posmakuje nie tylko tobie, ale i twoim przyjaciołom lub bliskim? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje ta sałatka.

Czy wiesz, że?

Chcesz, aby smak sałatki orientalnej był jeszcze pikantniejszy? Nie musisz dodawać do niej chili – wystarczy… Przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dla urozmaicenia:

Jeżeli chciałbyś skorzystać z przepisu, ale nie przepadasz za rybami, nic straconego. Wędzonego łososia z przepisu możesz zastąpić np. grillowanym kurczakiem. Sałatka będzie równie pyszna!