Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem, pomidorami suszonymi, oliwkami, soją
NOWY PRZEPIS
łatwe
169 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
100 gramów
100 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
3 listków
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Wystudź i przełóż do miski.

Krok 2
Tuńczyka rozdrobnij, suszone pomidory pokrój w paski, oliwki przekrój na pół.

Krok 3
Dodaj do kaszy i dopraw sosem sojowym, miodem, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i posyp posiekaną miętą.


Dobra rada:
Możesz podać z lekkim pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem, pomidorami suszonymi, oliwkami, soją
W nieskomplikowanej sałatce z kaszy jaglanej z tuńczykiem wyraźnie poczujecie inspirację kuchnią śródziemnomorską. Suszone pomidory i czarne oliwki to dodatki, które idealnie przełamują smak tuńczyka. By było jeszcze ciekawiej, sięgnijcie po sos sojowy, sok z cytryny oraz świeżą miętę. Oto kompozycja grzechu warta!
Dla kogo? W sam raz dla osób, którym znudziły się już klasyczna sałatka grecka albo caprese. Nie bójcie się eksperymentowania ze składnikami. Dzięki dobrze znanym produktom możecie uzyskać zupełnie nowy smak.
Na jaką okazję? Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem sprawdzi się znakomicie jako lunch albo kolacja. Orzeźwiające akcenty docenicie zwłaszcza podczas upalnego lata. Poczęstujcie nią gości, którzy wpadli z popołudniową wizytą – z pewnością zapytają o przepis.
Czy wiesz, że? Świeżą miętę z powodzeniem można hodować w doniczce na kuchennym parapecie i nie potrzeba do tego dużego metrażu.
Dla urozmaicenia: Kaszę jaglaną można zastąpić kuskusem. Nie wymaga gotowania, więc przyda się zwłaszcza wtedy, gdy posiłek przyrządzacie w pośpiechu.