Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki.
Krok 2
Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
Krok 3
Do słoika o pojemności 2 l lub 2, 5 l wrzucamy pierwszą warstwę pigwy.
Krok 4
Posypujemy ją cukrem zachowując warstwowość ( cukier, pigwa, cukier, pigwa itp. aż do wyczerpania składników. Następnie słoik zamykamy i odstawiamy na 5 dni, aby cukier się rozpuścił.
Krok 5
Po tym czasie do słoika wlewamy wódkę.
Krok 6
Zawartość słoika mieszamy. Słoik zamykamy i odstawiamy do piwniczki lub w ciemne miejsce na 30 dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przepis z alkoholem
Czy masz ukończone 18 lat?
Podobne przepisy
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nalewka z pigwy
Jedną z najpopularniejszych polskich nalewek jest nalewka z pigwy – przepis na nią miała niejedna babcia. Jeśli twój nie przetrwał próby czasu, a starannie przechowywana kartka z babcinego notesu się zgubiła, posłuż się naszym przepisem. Na staropolską nalewkę z pigwy trzeba trochę poczekać, ale możesz nam wierzyć, że warto! Oto nasz sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.
Dla kogo?
Do nalewki z pigwy nie potrzebujesz wielu składników – to czyni ją idealnym przepisem dla początkujących, którzy nie wiedzą, jak zacząć przygodę z tworzeniem własnych alkoholi. Polecamy go także tym, którzy hodują w ogrodzie pigwę, ale nie wiedzą, co mogą zrobić z jej owocami. Oprócz nalewki z pigwy na spirytusie możesz zrobić także syrop o smaku pigwowym, który doskonale pasuje do zimowej herbaty.
Na jaką okazję?
Rozgrzewający efekt w mroźne dni może dać nie tylko grzaniec, ale także nalewka z pigwy. Przepis może wykorzystać każdy, kto chce wznieść nią toast podczas jesienno-zimowych spotkań, imienin i rodzinnych kolacji.
Czy wiesz, że?
Dla urozmaicenia:
Najlepsza nalewka z pigwy nie może obejść się bez dodatku miodu. By ją urozmaicić, możesz zamiennie używać owoców pigwy i pigwowca japońskiego – drzew, które zdarza nam się mylić. Rozpoznasz je po kolorze kwitnących kwiatów. Pigwa kwitnie na biało lub różowo, jest drzewem z dużymi owocami, pigwowiec zaś ma lekko brzoskwiniowe kwiaty, jest krzewem, a jego owoce są małe i kwaśne.