Grzaniec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzaniec

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino przelewamy do rondelka. Dodajemy cynamon, kardamon, anyż oraz goździki. Podgrzewamy.

Grzaniec - Krok 1

Krok 2

Następnie wsypujemy cukier oraz dodajemy miód. Mieszamy do rozpuszczenia.

Grzaniec - Krok 2

Krok 3

Pod koniec dodajemy plasterki pomarańczy. Kiedy grzaniec jest już gorący, zdejmujemy go z ognia

Grzaniec - Krok 3

Krok 4

Przelewamy go do szklaneczek/kubeczków i dekorujemy przepołowionymi plasterkami pomarańczy.

Grzaniec - Krok 4

Krok 5

Możemy włożyć do szklaneczek również korę cynamonu, goździki, kardamon i anyż (ale nie jest to konieczne).

Grzaniec - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Grzaniec to nic innego jak domowe grzane wino. Nie potrzeba do niego wielu skomplikowanych składników – wystarczy dobrej jakości alkohol i przyprawy. Możesz dodać do niego suszone lub świeże owoce (np. pomarańcze) oraz korzenne dodatki w postaci cynamonu, imbiru czy goździków. Grzaniec galicyjski najlepiej sprawdza się z winem wytrawnym lub półsłodkim – dodajemy do niego cukier lub miód – słodkie wino lepiej odłożyć na inną okazję.

Dla kogo?

Dla siebie, ale i dla każdego, komu chcesz poprawić humor – wtedy nawet najlepsza zimowa herbata nie zadziała tak jak grzaniec. Przepis jest idealny, by rozgrzać się po wyczerpującym dniu, spędzonym na chłodzie.

Na jaką okazję?

Wracasz z długich świątecznych zakupów? A może chcesz przedłużyć randkę na lodowisku? Zaproś drugą połówkę na pyszny grzaniec galicyjski. Przepis ten jest wręcz stworzony na chłodne, zimowe wieczory. Wciągająca książka lub serial to doskonałe towarzystwo dla kubka z aromantycznym grzańcem.

Czy wiesz, że?

Autorem pierwszego przepisu na grzańca mógł być Hipokrates. Ojciec medycyny opisywał go jako leczniczy trunek na wszelkie dolegliwości związane z przeziębieniem. Z pewnością grzaniec rozgrzewa, ale czy leczy? Nie możemy zagwarantować ci wyzdrowienia, za to niepowtarzalne doznania smakowe – jak najbardziej!

Dla urozmaicenia:

Komponuj dodatki do grzańca według swojego uznania – eksperymentuj z takimi, które lubisz dodawać do słodkich wypieków lub mieszanek herbat. Zamiast cukru możesz użyć miodu albo syropów. Polecamy szczególnie malinowe, wiśniowe i te z dodatkiem lipy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzaniec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej