Składniki
2 opakowania
300 gramów
200 gramów
800 gramów
100 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz. Dynię i selera pokrój w większą kostkę. Ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
Krok 2
W szerokim i dużym garnku podgrzej olej i podsmaż Unbelievaballs The Vegetarian Butcher. Jak się zrumienią przełóż je na osobny talerzyk.
Krok 3
Teraz wrzuć dynię. Podsmaż i odłóż na bok. Następnie smaż kolejno ziemniaki, odłóż na bok i na końcu selera, cebulę oraz czosnek.
Krok 4
Połącz wszystkie warzywa w garnku rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Krok 5
Wlej 400ml wody, pomidory z puszki i dodaj kostkę Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Na końcu dodaj Unbelievaballs The Vegetarian Butcher do gulaszu i duś jeszcze ok 5 minut.
Krok 6
Zetrzyj skórkę z cytryny. Orzechy przekrój na pół. Zioła lekko posiekaj i wymieszaj składniki z oliwą tworząc lekki sos. Gulasz podawaj polany tak przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Sodką paprykę możesz zastąpić ostrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami
Gulasz, czyli danie pochodzące z Węgier, znane jest w Polsce od dawna. Rozkoszujemy się jego smakiem, przyrządzając różne jego odmiany. Niestety, miłośnicy kuchni roślinnej często wykreślają tę potrawę ze swojego menu. Mamy sposób, by to zmienić i włączyć gulasz do jadłospisu w wersji wege – to gulasz ziemniaczany z wegetariańskimi klopsikami. Jesteśmy pewni, że danie to na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru! Przygotujecie je szybko i łatwo. Nie pozostaje nic innego, jak zacząć gotowanie!
Dla kogo?
Gulasz ziemniaczany przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe i pyszne dania w wersji wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienny obiad. Wykorzystajcie nasz przepis także podczas organizacji domowej imprezy. Danie sprawdzi się również, jeśli szukacie inspiracji na gorącą kolację, szczególnie w porze jesiennej.
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa ma delikatny, słodki i orzechowy smak. Świetnie sprawdza się w kuchni, będąc bazą do przygotowania dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie pikantne potrawy, proponujemy słodką paprykę zastąpić ostrą.