Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
300 gramów
200 gramów
800 gramów
100 gramów
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz. Dynię i selera pokrój w większą kostkę. Ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
Krok 2
W szerokim i dużym garnku podgrzej olej i podsmaż Unbelievaballs The Vegetarian Butcher. Jak się zrumienią przełóż je na osobny talerzyk.
Krok 3
Teraz wrzuć dynię. Podsmaż i odłóż na bok. Następnie smaż kolejno ziemniaki, odłóż na bok i na końcu selera, cebulę oraz czosnek.
Krok 4
Połącz wszystkie warzywa w garnku rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
Krok 5
Wlej 400ml wody, pomidory z puszki i dodaj kostkę Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Na końcu dodaj Unbelievaballs The Vegetarian Butcher do gulaszu i duś jeszcze ok 5 minut.
Krok 6
Zetrzyj skórkę z cytryny. Orzechy przekrój na pół. Zioła lekko posiekaj i wymieszaj składniki z oliwą tworząc lekki sos. Gulasz podawaj polany tak przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Sodką paprykę możesz zastąpić ostrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami
Gulasz, czyli danie pochodzące z Węgier, znane jest w Polsce od dawna. Rozkoszujemy się jego smakiem, przyrządzając różne jego odmiany. Niestety, miłośnicy kuchni roślinnej często wykreślają tę potrawę ze swojego menu. Mamy sposób, by to zmienić i włączyć gulasz do jadłospisu w wersji wege – to gulasz ziemniaczany z wegetariańskimi klopsikami. Jesteśmy pewni, że danie to na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru! Przygotujecie je szybko i łatwo. Nie pozostaje nic innego, jak zacząć gotowanie!
Dla kogo?
Gulasz ziemniaczany przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe i pyszne dania w wersji wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienny obiad. Wykorzystajcie nasz przepis także podczas organizacji domowej imprezy. Danie sprawdzi się również, jeśli szukacie inspiracji na gorącą kolację, szczególnie w porze jesiennej.
Czy wiesz, że?
Dynia piżmowa ma delikatny, słodki i orzechowy smak. Świetnie sprawdza się w kuchni, będąc bazą do przygotowania dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie pikantne potrawy, proponujemy słodką paprykę zastąpić ostrą.