Gulasz ziemniaczany - wegetariański z klopsikami | Przepisy.pl pixel

Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

300 gramów

200 gramów

800 gramów

100 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz. Dynię i selera pokrój w większą kostkę. Ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Krok 2

W szerokim i dużym garnku podgrzej olej i podsmaż Unbelievaballs The Vegetarian Butcher. Jak się zrumienią przełóż je na osobny talerzyk.

Krok 3

Teraz wrzuć dynię. Podsmaż i odłóż na bok. Następnie smaż kolejno ziemniaki, odłóż na bok i na końcu selera, cebulę oraz czosnek.

Krok 4

Połącz wszystkie warzywa w garnku rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 5

Wlej 400ml wody, pomidory z puszki i dodaj kostkę Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Na końcu dodaj Unbelievaballs The Vegetarian Butcher do gulaszu i duś jeszcze ok 5 minut.

Krok 6

Zetrzyj skórkę z cytryny. Orzechy przekrój na pół. Zioła lekko posiekaj i wymieszaj składniki z oliwą tworząc lekki sos. Gulasz podawaj polany tak przygotowanym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sodką paprykę możesz zastąpić ostrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami Gulasz ziemniaczany w wegetariańskimi klopsikami

Gulasz, czyli danie pochodzące z Węgier, znane jest w Polsce od dawna. Rozkoszujemy się jego smakiem, przyrządzając różne jego odmiany. Niestety, miłośnicy kuchni roślinnej często wykreślają tę potrawę ze swojego menu. Mamy sposób, by to zmienić i włączyć gulasz do jadłospisu w wersji wege – to gulasz ziemniaczany z wegetariańskimi klopsikami. Jesteśmy pewni, że danie to na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru! Przygotujecie je szybko i łatwo. Nie pozostaje nic innego, jak zacząć gotowanie!

Dla kogo?

Gulasz ziemniaczany przypadnie do gustu każdemu, kto szuka pomysłów na nietuzinkowe i pyszne dania w wersji wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienny obiad. Wykorzystajcie nasz przepis także podczas organizacji domowej imprezy. Danie sprawdzi się również, jeśli szukacie inspiracji na gorącą kolację, szczególnie w porze jesiennej.

Czy wiesz, że?

Dynia piżmowa ma delikatny, słodki i orzechowy smak. Świetnie sprawdza się w kuchni, będąc bazą do przygotowania dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie pikantne potrawy, proponujemy słodką paprykę zastąpić ostrą.