Langosz - przepis z ziemniakami i serem: placek | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczany langosz z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1542 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

30 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie jak na puree. Jak będą odpowiednio miękkie to odcedź je i odparuj z nadmiaru wody. Następnie przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 1

Krok 2

Drożdże rozkrusz z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce połącz mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz solą i czosnkiem Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 2

Krok 3

Drożdże wymieszaj z mlekiem. W misce połącz mąkę, ziemniaki oraz drożdże. Zagnieć energicznie lecz niezbyt długo aż ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h, aż ciasto wyrośnie.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 3

Krok 4

Teraz podziel ciasto na cztery części, podsyp mąką i uformuj placuszki.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 4

Krok 5

Smaż w głębokim tłuszczu aż placki będą rumiane z obydwu stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 5

Krok 6

Ser cheddar zetrzyj na grubej tarce, szczypiorek pokrój drobno. Langosz podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, szczypiorkiem oraz serem na wierzchu posypane przyprawą węgierską Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.

2

Opinie o przepisie

  • Mira Bella

    Mira Bella , 14.01.2023

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Miszczak

    Adam Miszczak , 02.05.2020

    były pyszne ale strasznie wyrosły i były zapychające

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczany langosz z serem Ziemniaczany langosz z serem

Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj. Każde państwo może pochwalić się swoim tradycyjnym daniem, które cieszy się dobrą sławą, a tym samym przyciąga rzeszę turystów. Wędrując lekko na południe, trafiając do kraju nad Dunajem, możemy natrafić na przysmak, który podbił niejedno serce. Prosty w przygotowaniu, chrupiący, niezwykle smaczny ziemniaczany langosz z cheddarem to propozycja nie do odrzucenia!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów ziemniaków i to w każdej postaci. Ziemniaczany langosz z cheddarem nie musi kojarzyć się już tylko z wycieczką zagraniczną. Odtwórz ten smak w swoim domu.

Na jaką okazję?

Ziemniaki, pyry, kartofle – jak tu ich nie kochać? Złociste, zapieczone, z dodatkiem żółtego sera…nie możesz tego przegapić! Ziemniaczany langosz z cheddarem sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Czy wiesz, że?

Langosz to tradycyjne danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Przysmak przyrządzany jest z ciasta drożdżowego, gotowanych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju. Placki smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie podawane z dodatkiem śmietany, cukru, sera czy szynki.

Dla urozmaicenia:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.