Ziemniaczany langosz z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

4 łyżki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

400 mililitrów

30 gramów

400 gramów

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie jak na puree. Jak będą odpowiednio miękkie to odcedź je i odparuj z nadmiaru wody. Następnie przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 1

Krok 2

Drożdże rozkrusz z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce połącz mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz solą i czosnkiem Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 2

Krok 3

Drożdże wymieszaj z mlekiem. W misce połącz mąkę, ziemniaki oraz drożdże. Zagnieć energicznie lecz niezbyt długo aż ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h, aż ciasto wyrośnie.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 3

Krok 4

Teraz podziel ciasto na cztery części, podsyp mąką i uformuj placuszki.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 4

Krok 5

Smaż w głębokim tłuszczu aż placki będą rumiane z obydwu stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 5

Krok 6

Ser cheddar zetrzyj na grubej tarce, szczypiorek pokrój drobno. Langosz podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, szczypiorkiem oraz serem na wierzchu posypane przyprawą węgierską Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczany langosz z serem Ziemniaczany langosz z serem

Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj. Każde państwo może pochwalić się swoim tradycyjnym daniem, które cieszy się dobrą sławą, a tym samym przyciąga rzeszę turystów. Wędrując lekko na południe, trafiając do kraju nad Dunajem, możemy natrafić na przysmak, który podbił niejedno serce. Prosty w przygotowaniu, chrupiący, niezwykle smaczny ziemniaczany langosz z cheddarem to propozycja nie do odrzucenia!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów ziemniaków i to w każdej postaci. Ziemniaczany langosz z cheddarem nie musi kojarzyć się już tylko z wycieczką zagraniczną. Odtwórz ten smak w swoim domu.

Na jaką okazję?

Ziemniaki, pyry, kartofle – jak tu ich nie kochać? Złociste, zapieczone, z dodatkiem żółtego sera…nie możesz tego przegapić! Ziemniaczany langosz z cheddarem sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Czy wiesz, że?

Langosz to tradycyjne danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Przysmak przyrządzany jest z ciasta drożdżowego, gotowanych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju. Placki smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie podawane z dodatkiem śmietany, cukru, sera czy szynki.

Dla urozmaicenia:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.