
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
200 gramów
30 gramów
1 łyżka
400 mililitrów
1 łyżeczka
1 pęczek
200 gramów
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie jak na puree. Jak będą odpowiednio miękkie to odcedź je i odparuj z nadmiaru wody. Następnie przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Drożdże rozkrusz z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce połącz mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz solą i czosnkiem Knorr.

Krok 3
Drożdże wymieszaj z mlekiem. W misce połącz mąkę, ziemniaki oraz drożdże. Zagnieć energicznie lecz niezbyt długo aż ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h, aż ciasto wyrośnie.

Krok 4
Teraz podziel ciasto na cztery części, podsyp mąką i uformuj placuszki.

Krok 5
Smaż w głębokim tłuszczu aż placki będą rumiane z obydwu stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 6
Ser cheddar zetrzyj na grubej tarce, szczypiorek pokrój drobno. Langosz podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, szczypiorkiem oraz serem na wierzchu posypane przyprawą węgierską Knorr.


Dobra rada:
Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Węgierska z papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczany langosz z serem
Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj. Każde państwo może pochwalić się swoim tradycyjnym daniem, które cieszy się dobrą sławą, a tym samym przyciąga rzeszę turystów. Wędrując lekko na południe, trafiając do kraju nad Dunajem, możemy natrafić na przysmak, który podbił niejedno serce. Prosty w przygotowaniu, chrupiący, niezwykle smaczny ziemniaczany langosz z cheddarem to propozycja nie do odrzucenia!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów ziemniaków i to w każdej postaci. Ziemniaczany langosz z cheddarem nie musi kojarzyć się już tylko z wycieczką zagraniczną. Odtwórz ten smak w swoim domu.
Na jaką okazję?
Ziemniaki, pyry, kartofle – jak tu ich nie kochać? Złociste, zapieczone, z dodatkiem żółtego sera…nie możesz tego przegapić! Ziemniaczany langosz z cheddarem sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Czy wiesz, że?
Langosz to tradycyjne danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Przysmak przyrządzany jest z ciasta drożdżowego, gotowanych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju. Placki smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie podawane z dodatkiem śmietany, cukru, sera czy szynki.
Dla urozmaicenia:
Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.