Aromatyczny rosól z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczny rosól z papryką

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

6

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

3 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki. Warzywa obieramy, kroimy w kawałki (paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 2 godzin.

Krok 2

Przyprawiamy do smaku. Zupę przecedzamy. Podajemy np. z domowym makaronem, świeżą natką pietruszki i jeśli lubimy - gotowanymi warzywami.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczny rosól z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej