Nalewka z aronii – przepis | Przepisy.pl pixel

Nalewka z aronii – przepis

Autor: Agata

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 litr

1 sztuka

5 sztuk

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce aronii umyjcie i osuszcie. Aby pozbyć się cierpkiego smaku, możecie je przemrozić w zamrażarce przez minimum 24 godziny.

Krok 2

Przełóżcie aronię do dużego słoja, zasypcie cukrem i odstawcie na około tydzień, aż owoce puszczą sok. Codziennie potrząsajcie słojem, aby cukier równomiernie się rozpuścił.

Krok 3

Po tygodniu dodajcie wódkę, sok z cytryny oraz goździki. Dokładnie wymieszajcie i szczelnie zakręćcie słoik.

Krok 4

Odstawcie nalewkę z aronii na minimum 6-8 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Raz na kilka dni potrząśnijcie słojem, aby smaki się przegryzły.

Krok 5

Następnie nalewkę z aronii przecedźcie przez gazę lub drobne sitko. Przelejcie do butelek. Jeśli chcecie, aby nalewka z aronii nabrała więcej smaku, odstawcie ją na kolejne 2-3 miesiące.

Tagi:Impreza
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nalewka z aronii – przepis - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nalewka z aronii – przepisNalewka z aronii – przepis

Nalewka z aronii to klasyczny polski trunek, który zachwyca swoim intensywnym smakiem i głębokim kolorem. Jest idealnym dodatkiem do spotkań z bliskimi, a także świetnym prezentem dla miłośników domowych alkoholi. Tutaj znajdziecie prosty przepis na tradycyjną nalewkę z aronii na wódce.

Dla kogo?

Tradycyjna nalewka z aronii to idealny wybór dla osób, które cenią sobie intensywne, lekko cierpkie smaki. Połączenie aronii i wódki sprawia, że nalewka jest doskonała dla miłośników klasycznych trunków, którzy lubią domowe eksperymenty z alkoholem.

Na jaką okazję?

Szybka nalewka z aronii sprawdzi się jako aperitif na różnych uroczystościach czy jako trunek do degustacji w gronie znajomych. Świetnie pasuje do deserów i ciast, szczególnie tych z dodatkiem czekolady lub orzechów. Nalewkę z aronii najlepiej podawać schłodzoną.

Czy wiesz, że?

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców. Regularnie spożywana w niewielkich ilościach może wspierać układ krążenia i poprawiać odporność.

Dla urozmaicenia:

Możecie wzbogacić smak prostej nalewki z aronii, dodając do niej kawałek laski wanilii lub kilka plasterków imbiru. Jeśli wolicie delikatniejszą wersję, przygotujcie nalewkę z aronii na mniejszej ilości wódki. Eksperymentujcie z dodatkami – sokiem z pomarańczy lub cynamonem, aby nadać trunkowi świątecznego charakteru.