Składniki
250 gramów
400 gramów
125 mililitrów
150 gramów
80 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na ściereczkę i pocieramy o siebie. Skórka powinna sama odchodzić.
Krok 2
Masło, mleko oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Powstałą masę przekładamy do miski i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Krok 3
Do masy wsypujemy mleko w proszku.
Krok 4
Dokładnie mieszamy tak, aby masa nie miała grudek.
Krok 5
Po chwili do masy wsypujemy orzechy oraz drobno posiekane herbatniki.
Krok 6
Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Blok wstawiamy do lodówki na min 2 h. Przed podaniem kroimy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biały blok czekoladowy z orzechami
Blok czekoladowy to już klasyka wśród deserów, do których przygotowania nie potrzeba piekarnika. Przyda się za to lodówka i szczypta cierpliwości, ponieważ biały blok czekoladowy smakuje najlepiej po porządnym schłodzeniu.
Dla kogo?
Dopiero wchodzisz w świat domowych słodkości lub do tej pory pieczenie ciast nie było twoją mocną stroną? W przypadku białego bloku czekoladowego nie musisz obawiać się zakalca lub przypalenia – sukces murowany!
Na jaką okazję?
W recepturze nie znajdziesz zbyt wymyślnych składników, więc istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w domu. Blok czekoladowy przygotujesz więc bez specjalnej okazji. Okaże się idealny, gdy niespodziewanie zamarzysz o słodkiej przekąsce.
Czy wiesz, że?
Blok czekoladowy, ze względu na łatwo dostępne składniki potrzebne do jego przyrządzenia, był popularnym deserem w czasach PRL-u.
Dla urozmaicenia:
Jasny kolor białego bloku przełamiesz dodatkiem barwnych bakalii, np. moreli i żurawiny.