Biały blok czekoladowy z mleka w proszku – przepis | Przepisy.pl pixel

Biały blok czekoladowy z orzechami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

125 mililitrów

150 gramów

80 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na ściereczkę i pocieramy o siebie. Skórka powinna sama odchodzić.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 1

Krok 2

Masło, mleko oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Powstałą masę przekładamy do miski i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 2

Krok 3

Do masy wsypujemy mleko w proszku.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 3

Krok 4

Dokładnie mieszamy tak, aby masa nie miała grudek.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 4

Krok 5

Po chwili do masy wsypujemy orzechy oraz drobno posiekane herbatniki.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 5

Krok 6

Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Blok wstawiamy do lodówki na min 2 h. Przed podaniem kroimy.

Biały blok czekoladowy z orzechami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Janina

    Janina , 21.03.2022

    Zamiast kupować sklepowe słodycze, przygotowują blok czekoladowy dla wnuków. Zawsze proszą o dokładkę. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biały blok czekoladowy z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały blok czekoladowy z orzechamiBiały blok czekoladowy z orzechami

Blok czekoladowy to już klasyka wśród deserów, do których przygotowania nie potrzeba piekarnika. Przyda się za to lodówka i szczypta cierpliwości, ponieważ biały blok czekoladowy smakuje najlepiej po porządnym schłodzeniu.

Dla kogo?

Dopiero wchodzisz w świat domowych słodkości lub do tej pory pieczenie ciast nie było twoją mocną stroną? W przypadku białego bloku czekoladowego nie musisz obawiać się zakalca lub przypalenia – sukces murowany!

Na jaką okazję?

W recepturze nie znajdziesz zbyt wymyślnych składników, więc istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w domu. Blok czekoladowy przygotujesz więc bez specjalnej okazji. Okaże się idealny, gdy niespodziewanie zamarzysz o słodkiej przekąsce.

Czy wiesz, że?

Blok czekoladowy, ze względu na łatwo dostępne składniki potrzebne do jego przyrządzenia, był popularnym deserem w czasach PRL-u.

Dla urozmaicenia:

Jasny kolor białego bloku przełamiesz dodatkiem barwnych bakalii, np. moreli i żurawiny.