
Składniki
200 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Miód przelewamy do miski. Dodajemy przyprawę korzenną, cukier oraz kakao.

Krok 2
Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do masy miodowej i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę.

Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą foremki do katarzynek.

Krok 5
Katarzynki smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 12-14 min do zarumienienia.

Krok 6
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Katarzynki
Katarzynki to wyjątkowy rodzaj pierniczków. Ich znakiem rozpoznawczym są symetrycznie pofalowane brzegi i wyśmienity smak, który wynika z połączenia naturalnego miodu, kakao oraz korzennych przypraw. Sprawdź, jak przygotować tradycyjne pierniki katarzynki we własnym domu.
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów aromatycznych słodkości. Nie potrzeba kolorowych dekoracji, by zachwycić się smakiem tych ponadczasowych pierniczków katarzynek. Miłośnicy tradycyjnych przysmaków będą wniebowzięci!
Na jaką okazję?
Prezentujemy bardzo prosty przepis na katarzynki, więc wykorzystać go można niezależnie od daty w kalendarzu. Trzeba jednak przyznać, że katarzynki to ciastka, które najlepiej smakują w okolicach mikołajek i Bożego Narodzenia. Aromat wydobywający z piekarnika, w którym pieką się katarzynki, każdego wprawi w świąteczny nastrój!
Czy wiesz, że?
Katarzynki pochodzą z Torunia. Miasto słynie z wyrobu wyśmienitych pierników.
Dla urozmaicenia:
Ciasteczka katarzynki możesz udekorować polewą z ciemnej czekolady albo własnoręcznie przygotowanym lukrem.