Katarzynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Katarzynki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Miód przelewamy do miski. Dodajemy przyprawę korzenną, cukier oraz kakao.

Katarzynki - Krok 1

Krok 2

Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Katarzynki - Krok 2

Krok 3

Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do masy miodowej i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę.

Katarzynki - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą foremki do katarzynek.

Katarzynki - Krok 4

Krok 5

Katarzynki smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 12-14 min do zarumienienia.

Katarzynki - Krok 5

Krok 6

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Katarzynki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Katarzynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wielkanocna pascha
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KatarzynkiKatarzynki

Katarzynki to wyjątkowy rodzaj pierniczków. Ich znakiem rozpoznawczym są symetrycznie pofalowane brzegi i wyśmienity smak, który wynika z połączenia naturalnego miodu, kakao oraz korzennych przypraw. Sprawdź, jak przygotować tradycyjne pierniki katarzynki we własnym domu.

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów aromatycznych słodkości. Nie potrzeba kolorowych dekoracji, by zachwycić się smakiem tych ponadczasowych pierniczków katarzynek. Miłośnicy tradycyjnych przysmaków będą wniebowzięci!

Na jaką okazję?

Prezentujemy bardzo prosty przepis na katarzynki, więc wykorzystać go można niezależnie od daty w kalendarzu. Trzeba jednak przyznać, że katarzynki to ciastka, które najlepiej smakują w okolicach mikołajek i Bożego Narodzenia. Aromat wydobywający z piekarnika, w którym pieką się katarzynki, każdego wprawi w świąteczny nastrój!

Czy wiesz, że?

Katarzynki pochodzą z Torunia. Miasto słynie z wyrobu wyśmienitych pierników.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka katarzynki możesz udekorować polewą z ciemnej czekolady albo własnoręcznie przygotowanym lukrem.