Ciasta z makiem
Mak stanowi częsty dodatek w świątecznych potrawach. Używa się go m.in. do przyrządzenia kutii oraz łazanek na słodko. Nie może go zabraknąć także w ciastach na Boże Narodzenie. Jednym z najpopularniejszych jest strucla makowa. Piekąc ją, skorzystaj z przepisu na strucla z makiem. Zanim dodasz do ciasta na Boże Narodzenie mak, odpowiednio go przygotuj. Wypłucz go, zalej wrzątkiem na kilka godzin, a następnie ugotuj w wodzie lub mleku. Kiedy mak będzie już bardzo miękki, odcedź go dokładnie i zmiel.
Ciasta korzenne
Cynamon, goździki, anyż czy imbir – ich zapach i smak kojarzy się nieodłącznie z zimą oraz świętami. Używane są do doprawiania herbaty, mięs i oczywiście wypieków. Najbardziej klasycznym ciastem na Boże Narodzenie, które doprawia się tymi aromatycznymi przyprawami, jest piernik.
Świąteczne serniki
Jaki sernik lubisz najbardziej? Mocno zwarty, puszysty, śmietankowy czy cytrynowy? Na święta dobrze pasuje sernik królewski, czyli udane połączenie masy serowej o delikatnym waniliowym aromacie i czekoladowego ciasta. Urozmaicisz jego smak dodatkiem skórki z pomarańczy, czyli klasycznym dodatkiem do ciast na Boże Narodzenie. Ciekawą propozycją na połączenie sera i owoców jest sernik z wiśniami z syropu. Zamiast wiśni sprawdzą się także czereśnie albo czarne porzeczki. Żeby nadać ciastu więcej wykwintności, upiecz sernik z rosą.
Ciasta na Boże Narodzenie z miodem i bakaliami
Zima to najlepszy okres na wypieki pełne bakalii. Orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, kandyzowana skorka pomarańczowa – wszystkie te dodatki wzbogacą smak świątecznych ciast. Jednym z nich jest keks z bakaliami, prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny. Aby go ozdobić, użyj lukru, grubo siekanych orzechów i złotej posypki, która dobrze skomponuje się z kolorem ciasta i dodatków. Z kolei miodownik z kremem z kaszy manny to ciekawy sposób na ciasto warstwowe. Jest dość pracochłonne, ponieważ wymaga upieczenia czterech placków osobno, jednak wygląda wspaniale i równie dobrze smakuje. Polej wierzch gęstą czekoladą i ozdób ulubionymi bakaliami.
Zaplanuj pieczenie ciast na Boże Narodzenie odpowiednio wcześnie, by móc przygotować je bez zbędnego pośpiechu. Zrób świąteczne dekoracje z czekolady, lukru królewskiego, marcepanu i bakalii – ozdabianie wypieków to świetna zabawa na zimowe wieczory.