Keks wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Keks wielkanocny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

500 gramów

150 gramów

4 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

50 mililitrów

lukier:

100 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Daktyle oraz orzechy włoskie drobno siekamy. Do miski przesypujemy rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz daktyle. Całość mieszamy z łyżką mąki.

Keks wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Keks wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.. Dodajemy ubite białka Następnie wlewamy olej oraz mleko. Całość delikatnie mieszamy.

Keks wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.

Keks wielkanocny - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą noża robimy nacięcie przez środek. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy w nim ciasto ok 50 min.

Keks wielkanocny - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto i posypujemy kandyzowaną skórka z pomarańczy.

Keks wielkanocny - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Keks wielkanocnyKeks wielkanocny

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć klasyki deserowej. Zaliczamy do niej nie tylko baby, serniki czy makowce, ale także keks. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczny keks wielkanocny, z dużą ilością bakalii – skorzystajcie z naszego przepisu na to ciasto. Nikt jednak nie powiedział, że keks można serwować jedynie podczas Wielkanocy. Placek świąteczny jest idealnym rozwiązaniem na co dzień! Jego przygotowanie nie wymaga umiejętności mistrzowskich, dlatego też poradzi sobie z nim każdy!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika ciast bakaliowych, które można przygotować w prosty sposób.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na święta, ale nie tylko! Przepis na keks wielkanocny doskonale wpisuje się w całoroczne menu deserowe.

Czy wiesz, że?

Keks nie jest ciastem stworzonym współcześnie. Znany był już w starożytnym Rzymie. Podstawę tego deseru stanowiło wówczas ciasto jęczmienne oraz bakalie.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić świąteczny charakter wielkanocnego keksu, wierzch ciasta posypcie dużą ilością bakalii.