Keks wielkanocny - przepis z daktylami i lukrem | Przepisy.pl pixel

Keks wielkanocny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

383 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

500 gramów

4 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

50 mililitrów

lukier:

100 gramów

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Daktyle oraz orzechy włoskie drobno siekamy. Do miski przesypujemy rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz daktyle. Całość mieszamy z łyżką mąki.

Keks wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Keks wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.. Dodajemy ubite białka Następnie wlewamy olej oraz mleko. Całość delikatnie mieszamy.

Keks wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.

Keks wielkanocny - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą noża robimy nacięcie przez środek. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy w nim ciasto ok 50 min.

Keks wielkanocny - Krok 5

Krok 6

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto i posypujemy kandyzowaną skórka z pomarańczy.

Keks wielkanocny - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Keks wielkanocnyKeks wielkanocny

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć klasyki deserowej. Zaliczamy do niej nie tylko baby, serniki czy makowce, ale także keks. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na keks z dużą ilością bakalii – skorzystajcie z naszej receptury!

Dla kogo?

Nasz przepis na keks może przywrócić zapomniane smaki z dzieciństwa, kiedy właśnie to ciasto gościło na świątecznym stole u babci. Receptura przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego ciasta z bakaliami. Co więcej, nasz przepis na keks z olejem jest łatwy w wykonaniu – przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.

Na jaką okazję?

Przepis na keks sprawdzi się przede wszystkim na święta. Nikt jednak nie powiedział, że keks można serwować jedynie podczas Wielkanocy. To wyśmienite ciasto z bakaliami może gościć na stole znacznie częściej. Keks sprawdzi się jako sposób słodki imieninowy poczęstunek, czy chwilę przyjemności z filiżanką ulubionej herbaty.

Czy wiesz, że…?

Keks nie jest ciastem stworzonym współcześnie. Znany był już w starożytnym Rzymie. Podstawę tego deseru stanowiło wówczas ciasto jęczmienne oraz bakalie.

Dla urozmaicenia:

Proporcji podanych w przepisie na keks warto przestrzegać, ale sposób podania i udekorowania zależy tylko i wyłącznie od Ciebie! Duża ilość bakalii na wierzchu ciasta pokreśli świąteczny charakter wielkanocnego keksu. Keks możesz również obficie obsypać cukrem pudrem lub zrezygnować z bakalii i ciasto polać lukrem i udekorować karmelizowaną skórką pomarańczy.