Keks królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keks królewski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na jedna masę utrzeć masło z żółtkiem i cukrem. Z białek utrzeć piane i dodać ja do masy z masła, żółtka i cukru, wszystko razem lekko wymieszać. Po wymieszaniu dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwile pomieszać, tak, aby nie zrobiły się grudki. Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na okolo10-15 minut. Gdy bakalie będą gotowe odsączyć je. Orzechy i migdały pokroić na małe cząsteczki. Orzechy zmieszać z migdałami i dodać je do maki pszennej, lekko wymieszać, następnie dodać do maki bakalie. Całą mąkę z bakaliami i orzechami dodać do masy i mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta, masę przełożyć do blachy i piec w piekarniku 45-50 minut w 180stC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej