Keks królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keks królewski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na jedna masę utrzeć masło z żółtkiem i cukrem. Z białek utrzeć piane i dodać ja do masy z masła, żółtka i cukru, wszystko razem lekko wymieszać. Po wymieszaniu dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwile pomieszać, tak, aby nie zrobiły się grudki. Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na okolo10-15 minut. Gdy bakalie będą gotowe odsączyć je. Orzechy i migdały pokroić na małe cząsteczki. Orzechy zmieszać z migdałami i dodać je do maki pszennej, lekko wymieszać, następnie dodać do maki bakalie. Całą mąkę z bakaliami i orzechami dodać do masy i mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta, masę przełożyć do blachy i piec w piekarniku 45-50 minut w 180stC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej