
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na jedna masę utrzeć masło z żółtkiem i cukrem. Z białek utrzeć piane i dodać ja do masy z masła, żółtka i cukru, wszystko razem lekko wymieszać. Po wymieszaniu dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwile pomieszać, tak, aby nie zrobiły się grudki. Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na okolo10-15 minut. Gdy bakalie będą gotowe odsączyć je. Orzechy i migdały pokroić na małe cząsteczki. Orzechy zmieszać z migdałami i dodać je do maki pszennej, lekko wymieszać, następnie dodać do maki bakalie. Całą mąkę z bakaliami i orzechami dodać do masy i mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta, masę przełożyć do blachy i piec w piekarniku 45-50 minut w 180stC.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej