Keks królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keks królewski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na jedna masę utrzeć masło z żółtkiem i cukrem. Z białek utrzeć piane i dodać ja do masy z masła, żółtka i cukru, wszystko razem lekko wymieszać. Po wymieszaniu dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwile pomieszać, tak, aby nie zrobiły się grudki. Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na okolo10-15 minut. Gdy bakalie będą gotowe odsączyć je. Orzechy i migdały pokroić na małe cząsteczki. Orzechy zmieszać z migdałami i dodać je do maki pszennej, lekko wymieszać, następnie dodać do maki bakalie. Całą mąkę z bakaliami i orzechami dodać do masy i mieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta, masę przełożyć do blachy i piec w piekarniku 45-50 minut w 180stC.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej