
Składniki
1 szklanka
1 gram
3 szklanki
1 szklanka
1 gram
6 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek owoce odsączyć od zalewy, odstawić je tak na 30 minut, aby sok całkowicie odciekł, a następnie pokroić owoce w kostkę. W między czasie rodzynki umyć i namoczyć w rumie lub wodzie z dodatkami aromatu, dokładnie odsączyć i razem z owocami obtoczyć w mące. Potem masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Następnie do utartego kremu dodać jedno żółtko i łyżkę mąki i dalej ucierać. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem połączyć z kremem, orzechami i rodzynkami. Na koniec blachę wysmarować margaryną i wylać masę na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut na 180 stopni Celsjusza.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej