
Składniki
1 szklanka
1 gram
3 szklanki
1 szklanka
1 gram
6 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek owoce odsączyć od zalewy, odstawić je tak na 30 minut, aby sok całkowicie odciekł, a następnie pokroić owoce w kostkę. W między czasie rodzynki umyć i namoczyć w rumie lub wodzie z dodatkami aromatu, dokładnie odsączyć i razem z owocami obtoczyć w mące. Potem masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Następnie do utartego kremu dodać jedno żółtko i łyżkę mąki i dalej ucierać. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem połączyć z kremem, orzechami i rodzynkami. Na koniec blachę wysmarować margaryną i wylać masę na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut na 180 stopni Celsjusza.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej