Keks nowodworski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keks nowodworski

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 gram

1 szklanka

1 szklanka

1 sztuka

3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek owoce odsączyć od zalewy, odstawić je tak na 30 minut, aby sok całkowicie odciekł, a następnie pokroić owoce w kostkę. W między czasie rodzynki umyć i namoczyć w rumie lub wodzie z dodatkami aromatu, dokładnie odsączyć i razem z owocami obtoczyć w mące. Potem masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Następnie do utartego kremu dodać jedno żółtko i łyżkę mąki i dalej ucierać. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, potem połączyć z kremem, orzechami i rodzynkami. Na koniec blachę wysmarować margaryną i wylać masę na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut na 180 stopni Celsjusza.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keks nowodworski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej