Składniki
30 dekagramów
15 dekagramów
1 łyżeczka
5 sztuk
1 opakowanie
20 dekagramów
20 dekagramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać jaja, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć. Dodać cukier waniliowy i pokrojone bakalie (można kupić gotową mieszankę).
Krok 2
Podłużną formę wyłożyć pergaminem i przelać ciasto. Piec godzinę w temp. 160 st. C. Polać roztopionym w kąpieli wodnej lukrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej