Keks - przepisy na ciasta keksy: dobre, sprawdzone | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Keks

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (8)

Keks wielkanocny
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć...
Keks
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Keks królewski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Keks nowodworski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Keksy, zwane także cwibakami, to ciasta pełne składników, bogate w smaku, zwarte i wyraziste. Szczególnie chętnie pieczone są w okresie świątecznym, w zależności od regionu i domowych zwyczajów, zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Robi się je z ciasta ucieranego. Składniki łączy się ze sobą stopniowo i powoli. Powinno się je następnie ucierać, dość długo i bardzo dokładnie, by ciasto wyrosło jak najlepiej. Smaczne są także inne wariacje na temat keksów. Np. keks bez mąki, pieczony z samych tylko bakalii i mielonych migdałów. Te ostatnie zwiążą wszystkie składniki i dodatkowo nadadzą ciastu przyjemnego posmaku i aromatu. Keks przygotujesz także z mleka w proszku. Będzie miał wtedy formę białego bloku czekoladowego, który zastąpi klasyczne ciasto osobom unikającym spożywania mąki. Tym, co łączy wszystkie keksy, jest dodatek bakalii. Orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, kawałki czekolady, skórka pomarańczowa – nie może ich zabraknąć w dobrym keksie. Ich proporcje zmieniaj dowolnie, zgodnie z upodobaniami, np. zwiększając ilość suszonych owoców albo orzechów. Przed użyciem dobrze je namoczyć w soku owocowym. Bardzo ciekawą alternatywą dla bakalii będą warzywa. Oczywiście te o słodkim smaku, czyli buraki oraz marchewka. Ugotuj je, pokrój i dodaj do ciasta. Nie sól wody, w której będą gotowane, możesz ją za to lekko posłodzić. Dzięki warzywom, głównie burakom, ciasto zyska oryginalny kolor. Do warzyw pasować będą także orzechy włoskie. Cwibaki udadzą się także w wersjach: bananowej, czekoladowej czy korzennej. Keks z dodatkiem cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej z powodzeniem zastąpi klasyczny piernik. Polewę do keksu zrobisz z lukru, kakao, a w wersji świątecznej – z masy marcepanowej. Keksy są jednak tak pełne słodkich dodatków, że wystarczy je jedynie lekko oprószyć cukrem pudrem. Keks podawaj na podwieczorek, jako deser, a także na słodkie śniadanie. Wtedy serwuj go z owocowymi konfiturami i miodem. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, zobacz nasze propozycje na keks i upiecz go – nie tylko z okazji świąt.