Przepisy na Keks

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Mleczny keks bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

676

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Keks z bakaliami
ratingratingratingratingrating

103

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Keks z suszonymi owocami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Keks (w niektórych regionach znany także jako cwibak) jest popularnym ciastem biszkoptowym, które...
Keks wielkanocny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć...
Ciasto z pomidorami i morelami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytraw...
KEKS BANANOWY
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tradycyjny keks
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Keks
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Keks królewski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Keks nowodworski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
KEKS
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KeksKeks

Keksy, zwane także cwibakami, to ciasta pełne składników, bogate w smaku, zwarte i wyraziste. Szczególnie chętnie pieczone są w okresie świątecznym, w zależności od regionu i domowych zwyczajów, zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Robi się je z ciasta ucieranego. Składniki łączy się ze sobą stopniowo i powoli. Powinno się je następnie ucierać, dość długo i bardzo dokładnie, by ciasto wyrosło jak najlepiej. Smaczne są także inne wariacje na temat keksów. Np. keks bez mąki, pieczony z samych tylko bakalii i mielonych migdałów. Te ostatnie zwiążą wszystkie składniki i dodatkowo nadadzą ciastu przyjemnego posmaku i aromatu. Keks przygotujesz także z mleka w proszku. Będzie miał wtedy formę białego bloku czekoladowego, który zastąpi klasyczne ciasto osobom unikającym spożywania mąki. Tym, co łączy wszystkie keksy, jest dodatek bakalii. Orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, kawałki czekolady, skórka pomarańczowa – nie może ich zabraknąć w dobrym keksie. Ich proporcje zmieniaj dowolnie, zgodnie z upodobaniami, np. zwiększając ilość suszonych owoców albo orzechów. Przed użyciem dobrze je namoczyć w soku owocowym. Bardzo ciekawą alternatywą dla bakalii będą warzywa. Oczywiście te o słodkim smaku, czyli buraki oraz marchewka. Ugotuj je, pokrój i dodaj do ciasta. Nie sól wody, w której będą gotowane, możesz ją za to lekko posłodzić. Dzięki warzywom, głównie burakom, ciasto zyska oryginalny kolor. Do warzyw pasować będą także orzechy włoskie. Cwibaki udadzą się także w wersjach: bananowej, czekoladowej czy korzennej. Keks z dodatkiem cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej z powodzeniem zastąpi klasyczny piernik. Polewę do keksu zrobisz z lukru, kakao, a w wersji świątecznej – z masy marcepanowej. Keksy są jednak tak pełne słodkich dodatków, że wystarczy je jedynie lekko oprószyć cukrem pudrem. Keks podawaj na podwieczorek, jako deser, a także na słodkie śniadanie. Wtedy serwuj go z owocowymi konfiturami i miodem. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, zobacz nasze propozycje na keks i upiecz go – nie tylko z okazji świąt.