Sękacz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sękacz

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

160 gramów

250 gramów

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C (funkcja góra - dół).

Sękacz - Krok 1

Krok 2

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka przekładamy do naczynia. Doprawiamy solą i ubijamy na sztywną pianę.

Sękacz - Krok 2

Krok 3

Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ucieramy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mielone migdały oraz aromat waniliowy. Po chwili wsypujemy mąki pszenną i ziemniaczaną, łyżka po łyżce.

Sękacz - Krok 3

Krok 4

Na sam koniec wbijamy żółtka i ponownie miksujemy.

Sękacz - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę mieszamy z ubitymi białkami. Na dno formy wlewamy cienką warstwę ciasta (2 łyżki). Wstawiamy do piekarnika. Gdy tylko się zarumieni (potrwa to 4-5 min.), wlewamy kolejną, cienką warstwę.

Sękacz - Krok 5

Krok 6

Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Łączny czas pieczenia to ok. 40 min. Gdy ostatnia warstwa ciasta się zarumieni, wyciągamy ją i studzimy na blacie. Sękacz odstawiamy na kilka godzin, po czym jest gotowy do jedzenia.

Sękacz - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sękacz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marcepanowe jajeczka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej