
Składniki
6 sztuk
160 gramów
250 gramów
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C (funkcja góra - dół).

Krok 2
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka przekładamy do naczynia. Doprawiamy solą i ubijamy na sztywną pianę.

Krok 3
Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ucieramy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mielone migdały oraz aromat waniliowy. Po chwili wsypujemy mąki pszenną i ziemniaczaną, łyżka po łyżce.

Krok 4
Na sam koniec wbijamy żółtka i ponownie miksujemy.

Krok 5
Powstałą masę mieszamy z ubitymi białkami. Na dno formy wlewamy cienką warstwę ciasta (2 łyżki). Wstawiamy do piekarnika. Gdy tylko się zarumieni (potrwa to 4-5 min.), wlewamy kolejną, cienką warstwę.

Krok 6
Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Łączny czas pieczenia to ok. 40 min. Gdy ostatnia warstwa ciasta się zarumieni, wyciągamy ją i studzimy na blacie. Sękacz odstawiamy na kilka godzin, po czym jest gotowy do jedzenia.

Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej