Składniki
6 sztuk
160 gramów
250 gramów
120 gramów
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C (funkcja góra - dół).
Krok 2
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka przekładamy do naczynia. Doprawiamy solą i ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3
Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ucieramy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mielone migdały oraz aromat waniliowy. Po chwili wsypujemy mąki pszenną i ziemniaczaną, łyżka po łyżce.
Krok 4
Na sam koniec wbijamy żółtka i ponownie miksujemy.
Krok 5
Powstałą masę mieszamy z ubitymi białkami. Na dno formy wlewamy cienką warstwę ciasta (2 łyżki). Wstawiamy do piekarnika. Gdy tylko się zarumieni (potrwa to 4-5 min.), wlewamy kolejną, cienką warstwę.
Krok 6
Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Łączny czas pieczenia to ok. 40 min. Gdy ostatnia warstwa ciasta się zarumieni, wyciągamy ją i studzimy na blacie. Sękacz odstawiamy na kilka godzin, po czym jest gotowy do jedzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej