Ciasto mieszane łyżką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto mieszane łyżką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

283

368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

260 gramów

250 mililitrów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

null gramów

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

5 łyżek

120 gramów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oraz kakao. Całość mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 1

Krok 2

Po chwili wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Dodajemy dżem. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 2

Krok 3

Rodzynki oraz żurawinę wsypujemy do ciasta.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok 50 min. Zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 4

Krok 5

Cukier puder mieszamy z wodą. Powstałym lukrem polewamy ciasto.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 5

Krok 6

Ciasto posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto mieszane łyżką - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Dorota

    Dorota , 05.09.2023

    Lubię takie proste rozwiązania. Ciasto meeega proste. Czasem smaruję jeszcze warstwą dżemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hallam

    Hallam , 26.05.2023

    A co zamiast wody gazowanej której nie mam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • terka

    terka , 23.02.2023

    Właśnie zrobiłam, jest wpiekarniku. ŁaDNIE ROŚNIE :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 22.02.2023

    Jaki jest rozmiar keksówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mireczka

    Mireczka , 21.10.2022

    To ciasto to prościzna, a jakie jest pyszne. Zamiast lukrem polewam obficie rozpuszczoną czekoladą. Polecam ten prosty przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 03.12.2021

    Właśnie dziś zrobiłam to ciasto. . Rewelacja. Wymieniłam jedynie sodę na proszek do pieczenia. Polecam wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto mieszane łyżką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto mieszane łyżkąCiasto mieszane łyżką

Być może nazwa tego ciasta mieszanego łyżką nie brzmi tak wykwintnie, jak chociażby sernik wiedeński czy tort Sachera, lecz nie brakuje w nim wyśmienitych składników. Smak prostego wypieku uzupełniają powidła śliwkowe, rodzynki, suszona żurawina oraz orzechy włoskie. Brzmi kusząco? W takim razie nie zwlekaj i od razu chwytaj za łyżkę!

Dla kogo?

Do zrobienia ciasta mieszanego łyżką nie potrzeba żadnych profesjonalnych akcesoriów. Nawet mikser jest zbędny, więc zadowoleni będą amatorzy gotowania, którzy dopiero urządzają swoją kuchnię.

Na jaką okazję?

Przyjrzyj się dokładnie liście potrzebnych składników. Większość z nich zazwyczaj pojawia się w podstawowych kuchennych zapasach, a całą resztę bez problemu znajdziesz w osiedlowych sklepach spożywczych. Przygotowanie ciasta mieszanego łyżką nie wymaga skrupulatnego planowania.

Czy wiesz, że?

Woda gazowana sprawia, że ciasto mieszane łyżką jest bardziej pulchne, więc nie warto jej pomijać. Z kolei kwaśne powidła śliwkowe idealnie równoważą smak słodkich dodatków.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na ciasto mieszane łyżką rodzynki z powodzeniem zastąpisz daktylami pokrojonymi na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie – orzechami pekan.