Ciasto mieszane łyżką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

259

156 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

4 sztuki

1 opakowanie

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczamy Kasię a następnie lekko studzimy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miski (zaczynając od mąki, a potem proszku) i mieszamy łyżką do momentu powstania jednolitej masy.

Krok 2

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy keksowej.

Krok 3

Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 45 minut, (należy sprawdzać patyczkiem, czas może być dłuższy lub krótszy, w zależności od mocy piekarnika).

Krok 4

Ostudzone ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki 36 % i posypać kolorowymi płatkami.

2

Opinie o przepisie

  • Krystyna Barbara Szczurowska

    Krystyna Barbara Szczurowska

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto mieszane łyżkąCiasto mieszane łyżką

Ciasto mieszane łyżką jest nie tylko smaczne, ale i niezwykle proste – jak sugeruje nazwa, do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera. Skorzystaj z tego przypisu, gdy poczujesz ochotę, by zjeść coś słodkiego. Pierwszym krokiem do przyrządzenia ciasta jest rozpuszczenie w rondelku kostki do pieczenia. Następnie umieść w jednym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier oraz jajka. Wlej przestudzoną kostkę do pieczenia i połącz całość za pomocą łyżki. Na koniec wsyp do powstałej masy dowolne bakalie, np. orzechy włoskie lub płatki migdałów, rodzynki, suszoną żurawinę i kandyzowane owoce. Całość upiecz w keksówce. Gotowe ciasto warto udekorować polewą czekoladową, która dodatkowo wzbogaci smak wypieku. Aby ją przyrządzić, roztop w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady, po czym wymieszaj ją ze słodką śmietanką. Wierzch ciasta udekoruj cukrową posypką lub wiórkami kokosowymi. Przekonaj się, jakie to łatwe i przyrządź wypiek według naszego przepisu.