
Składniki
260 gramów
250 mililitrów
0.75 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżeczka
null gramów
2 łyżki
50 gramów
50 gramów
5 łyżek
120 gramów
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oraz kakao. Całość mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Krok 2
Po chwili wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Dodajemy dżem. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Rodzynki oraz żurawinę wsypujemy do ciasta.

Krok 4
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok 50 min. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Cukier puder mieszamy z wodą. Powstałym lukrem polewamy ciasto.

Krok 6
Ciasto posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto mieszane łyżką
Być może nazwa tego ciasta mieszanego łyżką nie brzmi tak wykwintnie, jak chociażby sernik wiedeński czy tort Sachera, lecz nie brakuje w nim wyśmienitych składników. Smak prostego wypieku uzupełniają powidła śliwkowe, rodzynki, suszona żurawina oraz orzechy włoskie. Brzmi kusząco? W takim razie nie zwlekaj i od razu chwytaj za łyżkę!
Dla kogo?
Do zrobienia ciasta mieszanego łyżką nie potrzeba żadnych profesjonalnych akcesoriów. Nawet mikser jest zbędny, więc zadowoleni będą amatorzy gotowania, którzy dopiero urządzają swoją kuchnię.
Na jaką okazję?
Przyjrzyj się dokładnie liście potrzebnych składników. Większość z nich zazwyczaj pojawia się w podstawowych kuchennych zapasach, a całą resztę bez problemu znajdziesz w osiedlowych sklepach spożywczych. Przygotowanie ciasta mieszanego łyżką nie wymaga skrupulatnego planowania.
Czy wiesz, że?
Woda gazowana sprawia, że ciasto mieszane łyżką jest bardziej pulchne, więc nie warto jej pomijać. Z kolei kwaśne powidła śliwkowe idealnie równoważą smak słodkich dodatków.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na ciasto mieszane łyżką rodzynki z powodzeniem zastąpisz daktylami pokrojonymi na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie – orzechami pekan.