Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie
łatwe
76 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
80 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę połam i włóż do naczynia miksującego. Rozkrusz 6s/obr.6
Krok 2
Obierz banana, odważ 300g, połam na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego.
Krok 3
Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, odmierz 250g i dołóż do banana i czekolady w naczyniu miksującym. Wymieszaj 20 s/obr.4. Wlej napój i wymieszaj 20s /obr.3
Krok 4
Suche składniki wymieszaj w misce czyli przyprawy Knorr, mąkę orzechową, sodę, kakao. Wsyp do naczynia miksującego i całość wymieszaj 30s/obr.3
Krok 5
Teraz ustaw mieszanie obr.3 i wlewaj powoli olej aż dobrze połączą się składniki ciasta.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę (średnica ok 26cm) natłuść odrobiną oleju i wysyp kakao. Za pomocą kopystki zbierz dokładnie ciasto i wyłóż do foremki. Piecz przez ok 40-50 minut.

Dobra rada:
Gotowe ciasto możesz przełożyć domową konfiturą i polać np. wegańskim sosem czekoladowo-orzechowym, który również możesz przygotować w urządzeniu Thermomix. Wierzch ciasta warto udekorować pokruszonymi orzechami, czekoladą i np. rodzynkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie
Intensywnie czekoladowe ciasto a’la brownie pachnące korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Jak tu się nie skusić na kawałek albo dwa? Z wyśmienitymi rezultatami można przygotować je w wariancie wegańskim. Zaskoczeni? Dla kucharzy nie ma rzeczy niemożliwych! O smak i konsystencję korzennego brownie dbają owocowe składniki: banany i jabłka.
Dla kogo?
Weganie i wegetarianie – ten przepis na brownie powstał z myślą o Was. Wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie zyska fanów również wśród osób, które na co dzień nie wykluczają z menu jajek i krowiego mleka. Odmiana zawsze jest mile widziana.
Na jaką okazję?
Wegańskim ciastem czekoladowym śmiało można uświetnić ważną uroczystość. Idziecie na przyjęcie do znajomych? Weźcie to proste brownie ze sobą i pokażcie innym, że wegańsko znaczy pysznie.
Czy wiesz, że?
Przyprawy korzenne należy przechować w szczelnych pojemnikach. Dobrze jest znaleźć dla nich chłodne i zacienione miejsce. Wtedy najdłużej zachowają aromatyczne walory.
Dla urozmaicenia:
Korzenne ciasto brownie podajcie z ulubionymi owocami, na przykład pomarańczą.






























