Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

80 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę połam i włóż do naczynia miksującego. Rozkrusz 6s/obr.6

Krok 2

Obierz banana, odważ 300g, połam na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego.

Krok 3

Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, odmierz 250g i dołóż do banana i czekolady w naczyniu miksującym. Wymieszaj 20 s/obr.4. Wlej mleko i wymieszaj 20s /obr.3

Krok 4

Suche składniki wymieszaj w misce czyli przyprawy Knorr, mąkę orzechową, sodę, kakao. Wsyp do naczynia miksującego i całość wymieszaj 30s/obr.3

Krok 5

Teraz ustaw mieszanie obr.3 i wlewaj powoli olej aż dobrze połączą się składniki ciasta.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę (średnica ok 26cm) natłuść odrobiną oleju i wysyp kakao. Za pomocą kopystki zbierz dokładnie ciasto i wyłóż do foremki. Piecz przez ok 40-50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe ciasto możesz przełożyć domową konfiturą i polać np. wegańskim sosem czekoladowo-orzechowym, który również możesz przygotować w urządzeniu Thermomix. Wierzch ciasta warto udekorować pokruszonymi orzechami, czekoladą i np. rodzynkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la BrownieKorzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie

Intensywnie czekoladowe ciasto a’la brownie pachnące korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Jak tu się nie skusić na kawałek albo dwa? Z wyśmienitymi rezultatami można przygotować je w wariancie wegańskim. Zaskoczeni? Dla kucharzy nie ma rzeczy niemożliwych! O smak i konsystencję korzennego brownie dbają owocowe składniki: banany i jabłka.

Dla kogo?

Weganie i wegetarianie – ten przepis na brownie powstał z myślą o Was. Wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie zyska fanów również wśród osób, które na co dzień nie wykluczają z menu jajek i krowiego mleka. Odmiana zawsze jest mile widziana.

Na jaką okazję?

Wegańskim ciastem czekoladowym śmiało można uświetnić ważną uroczystość. Idziecie na przyjęcie do znajomych? Weźcie to proste brownie ze sobą i pokażcie innym, że wegańsko znaczy pysznie.

Czy wiesz, że?

Przyprawy korzenne należy przechować w szczelnych pojemnikach. Dobrze jest znaleźć dla nich chłodne i zacienione miejsce. Wtedy najdłużej zachowają aromatyczne walory.

Dla urozmaicenia:

Korzenne ciasto brownie podajcie z ulubionymi owocami, na przykład pomarańczą.