Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

80 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę połam i włóż do naczynia miksującego. Rozkrusz 6s/obr.6

Krok 2

Obierz banana, odważ 300g, połam na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego.

Krok 3

Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, odmierz 250g i dołóż do banana i czekolady w naczyniu miksującym. Wymieszaj 20 s/obr.4. Wlej mleko i wymieszaj 20s /obr.3

Krok 4

Suche składniki wymieszaj w misce czyli przyprawy Knorr, mąkę orzechową, sodę, kakao. Wsyp do naczynia miksującego i całość wymieszaj 30s/obr.3

Krok 5

Teraz ustaw mieszanie obr.3 i wlewaj powoli olej aż dobrze połączą się składniki ciasta.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę (średnica ok 26cm) natłuść odrobiną oleju i wysyp kakao. Za pomocą kopystki zbierz dokładnie ciasto i wyłóż do foremki. Piecz przez ok 40-50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe ciasto możesz przełożyć domową konfiturą i polać np. wegańskim sosem czekoladowo-orzechowym, który również możesz przygotować w urządzeniu Thermomix. Wierzch ciasta warto udekorować pokruszonymi orzechami, czekoladą i np. rodzynkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la BrownieKorzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie

Intensywnie czekoladowe ciasto a’la brownie pachnące korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Jak tu się nie skusić na kawałek albo dwa? Z wyśmienitymi rezultatami można przygotować je w wariancie wegańskim. Zaskoczeni? Dla kucharzy nie ma rzeczy niemożliwych! O smak i konsystencję korzennego brownie dbają owocowe składniki: banany i jabłka.

Dla kogo?

Weganie i wegetarianie – ten przepis na brownie powstał z myślą o Was. Wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie zyska fanów również wśród osób, które na co dzień nie wykluczają z menu jajek i krowiego mleka. Odmiana zawsze jest mile widziana.

Na jaką okazję?

Wegańskim ciastem czekoladowym śmiało można uświetnić ważną uroczystość. Idziecie na przyjęcie do znajomych? Weźcie to proste brownie ze sobą i pokażcie innym, że wegańsko znaczy pysznie.

Czy wiesz, że?

Przyprawy korzenne należy przechować w szczelnych pojemnikach. Dobrze jest znaleźć dla nich chłodne i zacienione miejsce. Wtedy najdłużej zachowają aromatyczne walory.

Dla urozmaicenia:

Korzenne ciasto brownie podajcie z ulubionymi owocami, na przykład pomarańczą.