Kurczak w sosie winogronowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie winogronowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

1 łyżka

1 pęczek

null

1 sztuka

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, pokrój, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle i przełóż do piekarnika. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

Winogrona umyj, wyciśnij z nich sok i podlej nim piekącego się kurczaka.

Krok 3

Po upieczeniu posyp natką pietruszki i polej sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej