Kurczak w sosie winogronowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie winogronowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

1 łyżka

1 pęczek

null

1 sztuka

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, pokrój, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle i przełóż do piekarnika. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 2

Winogrona umyj, wyciśnij z nich sok i podlej nim piekącego się kurczaka.

Krok 3

Po upieczeniu posyp natką pietruszki i polej sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie winogronowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej