Aromatyczna dorada w cytrynach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna dorada w cytrynach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

null

null

3 sztuki

null

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszoną i oczyszczoną rybę umyj, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.

Krok 2

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut łącznie z obydwóch stron.

Krok 3

Czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory i połówki oliwek, duś przez kilka minut.

Krok 4

Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę, resztę potnij w cienkie plasterki.

Krok 5

Upieczoną w piekarniku rybę ułóż na półmisku, polej przygotowanym aromatycznym sosem pomidorowym i oprósz startą skórką cytrynową. Udekoruj potrawę plasterkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna dorada w cytrynach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej