
Składniki
200 gramów
null
null
3 sztuki
null
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszoną i oczyszczoną rybę umyj, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą.
Krok 2
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut łącznie z obydwóch stron.
Krok 3
Czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory i połówki oliwek, duś przez kilka minut.
Krok 4
Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę, resztę potnij w cienkie plasterki.
Krok 5
Upieczoną w piekarniku rybę ułóż na półmisku, polej przygotowanym aromatycznym sosem pomidorowym i oprósz startą skórką cytrynową. Udekoruj potrawę plasterkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej