Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
łatwe
622 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
Krok 2
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidory koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek, Naturalnie smaczne Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko razem dokładnie pomieszaj.
Krok 3
Gotowy makaron rozłóż do talerzy, pokrusz z wierzchu serem feta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim
Tagliatelle to makaron pochodzący z północnych rejonów Włoch, który kształtem przypomina szerokie wstążki. Popularną formą podania jest łączenie go z sosem przyrządzanym na bazie pomidorów. Taki też znajdziesz w tym przepisie. Będzie odpowiedni dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Gotuje się go z użyciem pomidorów pelati, których cechą charakterystyczną jest podłużny kształt. Warto wykorzystać również koktajlowe, które nadadzą sosowi słodki posmak, wyważający ostrość użytego chili. Smak dodatkowo podkreśli drobno posiekany pęczek świeżego tymianku, który z dobrym rezultatem zastąpisz bazylią. Jeśli zdecydujesz się na drugi wariant, zioło dodaj dopiero pod sam koniec gotowania – w przeciwnym razie może nabrać goryczy. Efektownym sposobem na podanie tego dania bez mięsa jest zwinięcie ugotowanego makaronu w gniazda i udekorowanie go listkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w krążki oliwkami. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie tagliatelle w stylu śródziemnomorskim, z którym smaczny obiad przygotujesz w mgnieniu oka.