Makaron śródziemnomorski - tagliatelle bez mięsa | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

616 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.

Krok 2

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidory koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek, Naturalnie smaczne Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko razem dokładnie pomieszaj.

Krok 3

Gotowy makaron rozłóż do talerzy, pokrusz z wierzchu serem feta.

3

Opinie o przepisie

  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 18.05.2017

    Pyszne, lekkie danie. Polecę każdemu :) Dodałam jeszcze kruszone jalapeno, by dodać ostrości. I z nim i bez smakuje świetnie, także jak kto woli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Szm

    Kamila Szm , 10.01.2017

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Gierach

    Bożena Gierach , 09.01.2017

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle w stylu śródziemnomorskimTagliatelle w stylu śródziemnomorskim

Tagliatelle to makaron pochodzący z północnych rejonów Włoch, który kształtem przypomina szerokie wstążki. Popularną formą podania jest łączenie go z sosem przyrządzanym na bazie pomidorów. Taki też znajdziesz w tym przepisie. Będzie odpowiedni dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Gotuje się go z użyciem pomidorów pelati, których cechą charakterystyczną jest podłużny kształt. Warto wykorzystać również koktajlowe, które nadadzą sosowi słodki posmak, wyważający ostrość użytego chili. Smak dodatkowo podkreśli drobno posiekany pęczek świeżego tymianku, który z dobrym rezultatem zastąpisz bazylią. Jeśli zdecydujesz się na drugi wariant, zioło dodaj dopiero pod sam koniec gotowania – w przeciwnym razie może nabrać goryczy. Efektownym sposobem na podanie tego dania bez mięsa jest zwinięcie ugotowanego makaronu w gniazda i udekorowanie go listkami świeżego tymianku oraz pokrojonymi w krążki oliwkami. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie tagliatelle w stylu śródziemnomorskim, z którym smaczny obiad przygotujesz w mgnieniu oka.