Kukurydza w kolbie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

115 gramów

5 sztuk

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną kukurydzę włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby zakryło kukurydzę całkowicie i gotuj przez 30 minut.

Krok 2

Wyciągnij kukurydzę z wody, usuń górne łuski wraz z nitkami, pozostawiając jednak kilka łusek zewnętrznych.

Krok 3

Wymieszaj zmiękczoną margarynę z przyprawą Knorr, posiekanymi oliwkami, papryczką chili i świeżym rozmarynem.

Krok 4

Nasmaruj kukurydzę otrzymanym masełkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku w 160 °C przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kukurydza w kolbieKukurydza w kolbie

Gotowana kukurydza z masłem to smaczna i modna przekąska. Czy wiesz jednak, jak ugotować kukurydzę w kolbach, żeby wydobyć z niej cały potencjał? Czas gotowania kukurydzy też jest istotny! Poznaj przepis na kukurydzę w nowym wydaniu. Ugotowana i zapieczona kukurydza w kolbie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla miłośników warzyw i wszystkich tych, którzy mają czasem ochotę na niebanalną przekąskę. Przepis na kolbę kukurydzy może stać się Twoim ulubionym! 

Na jaką okazję?

Przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi czy oryginalny podwieczorek? Kukurydza w kolbie zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Kukurydza to jeden z najważniejszych składników w kuchni meksykańskiej. Oprócz znanej nam żółtej, w Meksyku uprawiana jest też kukurydza biała, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa.

Dla urozmaicenia

Nie wiesz, jak gotować kukurydzę, żeby była jędrna oraz smaczna? Do wrzącej wody wsyp łyżkę cukru i dopiero wtedy włóż kukurydzę. Na pewno się uda!