Kukurydza w kolbie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kukurydza w kolbie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

115 gramów

5 sztuk

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną kukurydzę włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby zakryło kukurydzę całkowicie i gotuj przez 30 minut.

Krok 2

Wyciągnij kukurydzę z wody, usuń górne łuski wraz z nitkami, pozostawiając jednak kilka łusek zewnętrznych.

Krok 3

Wymieszaj zmiękczoną margarynę z przyprawą Knorr, posiekanymi oliwkami, papryczką chili i świeżym rozmarynem.

Krok 4

Nasmaruj kukurydzę otrzymanym masełkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku w 160 °C przez 25 minut.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* P.S -" Gooootowana kukurydza... ", lubimy te okrzyki wśród morskich fal muzyki!!!! Potem kukurydza zrobiona w domowej oprawie, przypomina nam o nadmorskiej zabawie!!! Bo smaki to też wspomnień czar.... chyb atej kukurydzy zrobię pełen gar!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. My w domu zawsze kukurydzę obieramy, w takiej wersji ją przyrządzamy. Wodę z cukrem zagotowuję, niech kukurydza na naszych stołach króluje! Wkładam kukurydzę i 10-15 minut gotuję, ja apetyt na samą myśl czuję! Po tym czasie kukurydzę z garnka wyławiam, na talerzu kładę i solę, ja zjeść kilka sztuk sobie pozwolę! Z masłem czosnkowym i parmezanem podaję - kukurydza gwiazdą stołu się staje! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 25.06.2021

    TAK. W każdej postaci kukurydzę zjadamy, tylko zamiast margaryny masło dodamy :) Polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK. Kukurydza sama w sobie ma świetne perspektywy kulinarne. Z nią stworzę niejedno danie niebanalne. Gdy już będzie zgodnie z przepisem zapieczona - na noszach z …kabanosów będzie położona :-) Po jej wierchu parmezan zagości, Stając się żródłem przwdziwej radości. Stworzy zgrany duet z kminkiem, kardamonem i chili! Zatem nie czekajmy ani chwili!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kukurydza w kolbieKukurydza w kolbie

Gotowana kukurydza z masłem to smaczna i modna przekąska. Czy wiesz jednak, jak ugotować kukurydzę w kolbach, żeby wydobyć z niej cały potencjał? Czas gotowania kukurydzy też jest istotny! Poznaj przepis na kukurydzę w nowym wydaniu. Ugotowana i zapieczona kukurydza w kolbie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla miłośników warzyw i wszystkich tych, którzy mają czasem ochotę na niebanalną przekąskę. Przepis na kolbę kukurydzy może stać się Twoim ulubionym! 

Na jaką okazję?

Przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi czy oryginalny podwieczorek? Kukurydza w kolbie zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Kukurydza to jeden z najważniejszych składników w kuchni meksykańskiej. Oprócz znanej nam żółtej, w Meksyku uprawiana jest też kukurydza biała, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa.

Dla urozmaicenia

Nie wiesz, jak gotować kukurydzę, żeby była jędrna oraz smaczna? Do wrzącej wody wsyp łyżkę cukru i dopiero wtedy włóż kukurydzę. Na pewno się uda!