Kukurydza w kolbie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kukurydza w kolbie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

115 gramów

5 sztuk

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną kukurydzę włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby zakryło kukurydzę całkowicie i gotuj przez 30 minut.

Krok 2

Wyciągnij kukurydzę z wody, usuń górne łuski wraz z nitkami, pozostawiając jednak kilka łusek zewnętrznych.

Krok 3

Wymieszaj zmiękczoną margarynę z przyprawą Knorr, posiekanymi oliwkami, papryczką chili i świeżym rozmarynem.

Krok 4

Nasmaruj kukurydzę otrzymanym masełkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku w 160 °C przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kukurydza w kolbieKukurydza w kolbie

Gotowana kukurydza z masłem to smaczna i modna przekąska. Czy wiesz jednak, jak ugotować kukurydzę w kolbach, żeby wydobyć z niej cały potencjał? Czas gotowania kukurydzy też jest istotny! Poznaj przepis na kukurydzę w nowym wydaniu. Ugotowana i zapieczona kukurydza w kolbie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla miłośników warzyw i wszystkich tych, którzy mają czasem ochotę na niebanalną przekąskę. Przepis na kolbę kukurydzy może stać się Twoim ulubionym! 

Na jaką okazję?

Przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi czy oryginalny podwieczorek? Kukurydza w kolbie zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Kukurydza to jeden z najważniejszych składników w kuchni meksykańskiej. Oprócz znanej nam żółtej, w Meksyku uprawiana jest też kukurydza biała, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa.

Dla urozmaicenia

Nie wiesz, jak gotować kukurydzę, żeby była jędrna oraz smaczna? Do wrzącej wody wsyp łyżkę cukru i dopiero wtedy włóż kukurydzę. Na pewno się uda!