Kukurydza w kolbie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kukurydza w kolbie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

115 gramów

5 sztuk

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobraną kukurydzę włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby zakryło kukurydzę całkowicie i gotuj przez 30 minut.

Krok 2

Wyciągnij kukurydzę z wody, usuń górne łuski wraz z nitkami, pozostawiając jednak kilka łusek zewnętrznych.

Krok 3

Wymieszaj zmiękczoną margarynę z przyprawą Knorr, posiekanymi oliwkami, papryczką chili i świeżym rozmarynem.

Krok 4

Nasmaruj kukurydzę otrzymanym masełkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku w 160 °C przez 25 minut.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* P.S -" Gooootowana kukurydza... ", lubimy te okrzyki wśród morskich fal muzyki!!!! Potem kukurydza zrobiona w domowej oprawie, przypomina nam o nadmorskiej zabawie!!! Bo smaki to też wspomnień czar.... chyb atej kukurydzy zrobię pełen gar!!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. My w domu zawsze kukurydzę obieramy, w takiej wersji ją przyrządzamy. Wodę z cukrem zagotowuję, niech kukurydza na naszych stołach króluje! Wkładam kukurydzę i 10-15 minut gotuję, ja apetyt na samą myśl czuję! Po tym czasie kukurydzę z garnka wyławiam, na talerzu kładę i solę, ja zjeść kilka sztuk sobie pozwolę! Z masłem czosnkowym i parmezanem podaję - kukurydza gwiazdą stołu się staje! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 25.06.2021

    TAK. W każdej postaci kukurydzę zjadamy, tylko zamiast margaryny masło dodamy :) Polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK. Kukurydza sama w sobie ma świetne perspektywy kulinarne. Z nią stworzę niejedno danie niebanalne. Gdy już będzie zgodnie z przepisem zapieczona - na noszach z …kabanosów będzie położona :-) Po jej wierchu parmezan zagości, Stając się żródłem przwdziwej radości. Stworzy zgrany duet z kminkiem, kardamonem i chili! Zatem nie czekajmy ani chwili!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kukurydza w kolbie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulion drobiowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kukurydza w kolbieKukurydza w kolbie

Gotowana kukurydza z masłem to smaczna i modna przekąska. Czy wiesz jednak, jak ugotować kukurydzę w kolbach, żeby wydobyć z niej cały potencjał? Czas gotowania kukurydzy też jest istotny! Poznaj przepis na kukurydzę w nowym wydaniu. Ugotowana i zapieczona kukurydza w kolbie wprost rozpływa się w ustach!

Dla kogo?

Dla miłośników warzyw i wszystkich tych, którzy mają czasem ochotę na niebanalną przekąskę. Przepis na kolbę kukurydzy może stać się Twoim ulubionym! 

Na jaką okazję?

Przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi czy oryginalny podwieczorek? Kukurydza w kolbie zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Kukurydza to jeden z najważniejszych składników w kuchni meksykańskiej. Oprócz znanej nam żółtej, w Meksyku uprawiana jest też kukurydza biała, czerwona, błękitna, czarna oraz kolorowa.

Dla urozmaicenia

Nie wiesz, jak gotować kukurydzę, żeby była jędrna oraz smaczna? Do wrzącej wody wsyp łyżkę cukru i dopiero wtedy włóż kukurydzę. Na pewno się uda!