Zimowa zupa mega kurkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zimowa zupa mega kurkowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

250 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

5 szczypt

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą - ok. 1,5-2 l, zagotuj. Usuń szumowiny z powierzchni, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na malutkim ogniu ok. 1 godziny a następnie wywar przecedź. Obierz resztki mięsa od kości i dorzuć je do wywaru.

Krok 2

Jarzyny obierz. Marchewkę krój drobno tak jak selera i pietruszkę, np. w cienkie ćwierć plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę - wrzuć wszystkie warzywa do wywaru.

Krok 3

Dodaj do zupy także mrożone kurki, pokruszone mini kostki i zawartość torebki zupy-krem z kurek. Dobrze wymieszaj i gotuj powoli aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Krok 4

Śmietanę rozmieszaj z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, dosyp koperek. Już nie gotuj żeby śmietana się nie zważyła. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulgur z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej