Zimowa zupa mega kurkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zimowa zupa mega kurkowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

5 szczypt

6 sztuk

5 łyżek

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą - ok. 1,5-2 l, zagotuj. Usuń szumowiny z powierzchni, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na malutkim ogniu ok. 1 godziny a następnie wywar przecedź. Obierz resztki mięsa od kości i dorzuć je do wywaru.

Krok 2

Jarzyny obierz. Marchewkę krój drobno tak jak selera i pietruszkę, np. w cienkie ćwierć plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę - wrzuć wszystkie warzywa do wywaru.

Krok 3

Dodaj do zupy także mrożone kurki, pokruszone mini kostki i zawartość torebki zupy-krem z kurek. Dobrze wymieszaj i gotuj powoli aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Krok 4

Śmietanę rozmieszaj z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, dosyp koperek. Już nie gotuj żeby śmietana się nie zważyła. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zimowa zupa mega kurkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej