
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
5 szczypt
6 sztuk
5 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
250 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porcję rosołową opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą - ok. 1,5-2 l, zagotuj. Usuń szumowiny z powierzchni, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na malutkim ogniu ok. 1 godziny a następnie wywar przecedź. Obierz resztki mięsa od kości i dorzuć je do wywaru.
Krok 2
Jarzyny obierz. Marchewkę krój drobno tak jak selera i pietruszkę, np. w cienkie ćwierć plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę - wrzuć wszystkie warzywa do wywaru.
Krok 3
Dodaj do zupy także mrożone kurki, pokruszone mini kostki i zawartość torebki zupy-krem z kurek. Dobrze wymieszaj i gotuj powoli aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Krok 4
Śmietanę rozmieszaj z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, dosyp koperek. Już nie gotuj żeby śmietana się nie zważyła. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej