
Składniki
12 sztuk
600 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
100 gramów
30 mililitrów
1 szczypta
800 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szpinak rozmroź i odcedź. Następnie posiekaj i połącz z rozkruszonym serem feta.

Krok 2
Dodaj posiekane oliwki, żółtka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Farsz powinien być dość ścisły.

Krok 3
Nadziewaj makaron farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 800 ml wody i zagotuj.

Krok 5
Przygotowanym sosem zalej cannelloni. Następnie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 30 minut. Po upieczeniu posyp makaron oregano. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza, możesz posypać cannelloni dodatkowym serem, np. żółtym lub mozzarellą.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni ze szpinakiem i serem feta
Wypróbuj przepis na danie z kuchni włoskiej, bogate w smaki i aromaty, czyli cannelloni ze szpinakiem i serem feta. Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. Jednak makaron jest popularny w całej Italii. Cannelloni to makaron w kształcie rurek o dużej średnicy, który nadziewa się różnymi farszami. W tym przepisie nadzienie stworzysz na bazie szpinaku i sera feta, którego słony posmak idealnie współgra z delikatnymi liśćmi szpinaku. Zarówno w tym przepisie, jak i w całej kuchni włoskiej, nie może zabraknąć wyrazistych w smaku ząbków czosnku. To danie już jest przepyszne, jednak aby było perfekcyjne, dodaj do niego sos napoli, który został stworzony na bazie pomidorów, oregano, bazylii i tymianku. Jak każdy makaron, tak i cannelloni lubi towarzystwo tartego żółtego sera, więc jeżeli masz taki w lodówce posyp nim wierzch dania. Buon appetito!