Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w szerokim rondlu.

Krok 3

Napój kokosowy wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr oraz kurkumą Knorr i wlej na patelnię z cebulą i czosnkiem. Zagotuj.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół i wraz z umytymi młodymi listkami szpinaku dodaj do sosu. Gotuj 3 minuty. Podawaj z ryżem i orzechami nerkowca.

Krok 5

Udekoruj płatkami kokosa i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania doskonale pasuje sok ze świeżej limonki.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Rzepka

    Magdalena Rzepka , 28.03.2020

    TAK, do dania dodałam drobno pokrojoną pierś z kurczaka zamarynowaną w sosie sojowym i curry, podsmażyć mięso i dorzucić do dania, jest przepyszne :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidoramiKokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Kokosowy smak kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, ale wegetarianie i miłośnicy orientalnych smaków wiedzą, że produkty z kokosa to nieodzowny składnik zup i curry. Napój kokosowy oraz płatki kokosa zadbają o odpowiedni smak i aromat dania głównego. Już nigdy nie powiesz, że te owoce to tylko słodycze, zwłaszcza jeśli do kokosowego curry dodasz szpinak i pomidory!

Dla kogo?

Dla miłośników smacznych i szybkich do przygotowania dań orientalnych. Wypróbowania tego przepisu na kokosowe curry na pewno nie będziesz żałować!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie dania nie zajmie Ci więcej niż pół godziny, dlatego to idealny pomysł na szybki obiad.

Czy wiesz, że?

Płatki kokosa to nie tylko smaczna przekąska, ale i dodatek do wielu potraw. Sprawdzą się między innymi w owsiance, panierce do ryb i kurczaka oraz curry. Warto mieć je pod ręką!

Dla urozmaicenia: 

Sok z limonki sprawi, że kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami będzie jeszcze bardziej aromatyczne.