Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 mililitrów

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w szerokim rondlu.

Krok 3

Mleko kokosowe wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr oraz kurkumą Knorr i wlej na patelnię z cebulą i czosnkiem. Zagotuj.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół i wraz z umytymi młodymi listkami szpinaku dodaj do sosu. Gotuj 3 minuty. Podawaj z ryżem i orzechami nerkowca.

Krok 5

Udekoruj płatkami kokosa i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania doskonale pasuje sok ze świeżej limonki.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidoramiKokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Kokosowy smak kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, ale wegetarianie i miłośnicy orientalnych smaków wiedzą, że produkty z kokosa to nieodzowny składnik zup i curry. Napój kokosowy oraz płatki kokosa zadbają o odpowiedni smak i aromat dania głównego. Już nigdy nie powiesz, że te owoce to tylko słodycze, zwłaszcza jeśli do kokosowego curry dodasz szpinak i pomidory!

Dla kogo?

Dla miłośników smacznych i szybkich do przygotowania dań orientalnych. Wypróbowania tego przepisu na kokosowe curry na pewno nie będziesz żałować!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie dania nie zajmie Ci więcej niż pół godziny, dlatego to idealny pomysł na szybki obiad.

Czy wiesz, że?

Płatki kokosa to nie tylko smaczna przekąska, ale i dodatek do wielu potraw. Sprawdzą się między innymi w owsiance, panierce do ryb i kurczaka oraz curry. Warto mieć je pod ręką!

Dla urozmaicenia: 

Sok z limonki sprawi, że kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami będzie jeszcze bardziej aromatyczne.