Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w szerokim rondlu.

Krok 3

Napój kokosowy wymieszaj z zawartością opakowania Fix Knorr oraz kurkumą Knorr i wlej na patelnię z cebulą i czosnkiem. Zagotuj.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół i wraz z umytymi młodymi listkami szpinaku dodaj do sosu. Gotuj 3 minuty. Podawaj z ryżem i orzechami nerkowca.

Krok 5

Udekoruj płatkami kokosa i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania doskonale pasuje sok ze świeżej limonki.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Rzepka

    Magdalena Rzepka , 28.03.2020

    TAK, do dania dodałam drobno pokrojoną pierś z kurczaka zamarynowaną w sosie sojowym i curry, podsmażyć mięso i dorzucić do dania, jest przepyszne :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gofry ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe curry ze szpinakiem i pomidoramiKokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami

Kokosowy smak kojarzy się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, ale wegetarianie i miłośnicy orientalnych smaków wiedzą, że produkty z kokosa to nieodzowny składnik zup i curry. Napój kokosowy oraz płatki kokosa zadbają o odpowiedni smak i aromat dania głównego. Już nigdy nie powiesz, że te owoce to tylko słodycze, zwłaszcza jeśli do kokosowego curry dodasz szpinak i pomidory!

Dla kogo?

Dla miłośników smacznych i szybkich do przygotowania dań orientalnych. Wypróbowania tego przepisu na kokosowe curry na pewno nie będziesz żałować!

Na jaką okazję?

Przyrządzanie dania nie zajmie Ci więcej niż pół godziny, dlatego to idealny pomysł na szybki obiad.

Czy wiesz, że?

Płatki kokosa to nie tylko smaczna przekąska, ale i dodatek do wielu potraw. Sprawdzą się między innymi w owsiance, panierce do ryb i kurczaka oraz curry. Warto mieć je pod ręką!

Dla urozmaicenia: 

Sok z limonki sprawi, że kokosowe curry ze szpinakiem i pomidorami będzie jeszcze bardziej aromatyczne.