Cannelloni serowe ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni serowe ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
657 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 mililitrów

300 gramów

40 gramów

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

60 mililitrów

1 szczypta

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

30 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron cannelloni gotuj przez około 8 minut w osolonym wrzątku tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Następnie przestudź makaron w zimnej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz porwane liście szpinaku.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mleko oraz Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Mieszankę wlej do szpinaku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać dość gęstą masę. Dodaj połowę tartego parmezanu.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na porcję przeznacz trzy „rurki”, układając je tak, aby przylegały do siebie. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj. Białko jajka dokładnie roztrzep z odrobiną wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką paluszki grissini do połowy ich wysokości, a następnie posyp je mieszanką ziół. Tak przygotowane patyczki ułóż na makaronie.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Fioł

    Krystyna Fioł , 17.12.2016

    to wspaniała potrawa dla mojego zięcia Marianka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni serowe ze szpinakiemCannelloni serowe ze szpinakiem

Szukasz sposobu na przygotowanie dania ze szpinakiem? Świetnym rozwiązaniem będzie cannelloni podane na carpaccio z pomidorów. Jak je przygotować? Zacznij od ugotowania makaronu al dente, a następnie przestudź go w zimnej wodzie. Potem na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj suszone pomidory i porwane liście szpinaku. Połącz mleko i kompozycję przypraw, po czym wlej sos (pamiętaj, że powinien być dość gęsty) do podsmażonego szpinaku. Dodaj parmezan i duś wszystko na małym ogniu. Kiedy masa przestygnie, nafaszeruj nią makaron. Tak przygotowanie cannelloni ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika. Na koniec sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Warto włożyć je na moment do piekarnika, aby były ciepłe. Bezpośrednio przed podaniem ułóż pomidory na talerzu, a na nich wyłóż gotowe cannelloni. Danie serwuj z paluszkami grissini w mieszance ziół. Wypróbuj nasz przepis na znakomite cannelloni serowe ze szpinakiem podane na carpaccio z pomidorów!