Cannelloni serowe ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

607 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

300 gramów

40 gramów

2 sztuki

150 gramów

2 sztuki

60 mililitrów

1 szczypta

0.5 pęczka

0.5 pęczka

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron cannelloni gotuj przez około 8 minut w osolonym wrzątku tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Następnie przestudź makaron w zimnej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz porwane liście szpinaku.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mleko oraz Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Mieszankę wlej do szpinaku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać dość gęstą masę. Dodaj połowę tartego parmezanu.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na porcję przeznacz trzy „rurki”, układając je tak, aby przylegały do siebie. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj. Białko jajka dokładnie roztrzep z odrobiną wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką paluszki grissini do połowy ich wysokości, a następnie posyp je mieszanką ziół. Tak przygotowane patyczki ułóż na makaronie.

Cannelloni serowe ze szpinakiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Fioł

    Krystyna Fioł

    to wspaniała potrawa dla mojego zięcia Marianka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni serowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni serowe ze szpinakiemCannelloni serowe ze szpinakiem

Szukasz sposobu na przygotowanie dania ze szpinakiem? Świetnym rozwiązaniem będzie cannelloni podane na carpaccio z pomidorów. Jak je przygotować? Zacznij od ugotowania makaronu al dente, a następnie przestudź go w zimnej wodzie. Potem na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj suszone pomidory i porwane liście szpinaku. Połącz mleko i kompozycję przypraw, po czym wlej sos (pamiętaj, że powinien być dość gęsty) do podsmażonego szpinaku. Dodaj parmezan i duś wszystko na małym ogniu. Kiedy masa przestygnie, nafaszeruj nią makaron. Tak przygotowanie cannelloni ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika. Na koniec sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Warto włożyć je na moment do piekarnika, aby były ciepłe. Bezpośrednio przed podaniem ułóż pomidory na talerzu, a na nich wyłóż gotowe cannelloni. Danie serwuj z paluszkami grissini w mieszance ziół. Wypróbuj nasz przepis na znakomite cannelloni serowe ze szpinakiem podane na carpaccio z pomidorów!